Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinina slikanica prejela zlato hruško

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 19. 09. 2022 / 12:27
Oznake: Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2022 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinina slikanica prejela zlato hruško
Slikanica Ko te jeza spremeni v volka je leta 2022 prejela zlato hruško. FOTO: FB Knjige Druzina.si

Družinina slikanica prejela zlato hruško

Slikanica Ko te jeza spremeni v volka, ki je v slovenskem prevodu izšla pri založbi Družina, je prejela zlato hruško, vseslovensko knjižničarsko priznanje za kakovostno knjigo za otroke.

Dojenček spoznava svet z dotikom in vonjem. Kmalu pa postane pozoren tudi na vse, kar vidi in sliši, vse bolj prepoznava znane zvoke in stvari. Pri tem mu lahko pomagate s slikanico Bog je ustvaril svet, v kateri bo zagledal tudi sebe.

Slikanice pa niso le za dojenčke, tudi malčki z veseljem raziskujejo podobe in poslušajo mamin glas, ki jim pripoveduje o njih. Ko prestopijo šolski prag, pa lahko že sami listajo in berejo kratka besedila pod ilustracijami.

Prve knjižice večinoma prikazujejo znane predmete in pripovedujejo kratke pravljice, ki jih lahko prek ilustracij malčki lažje razumejo. Vse bolj pa se slikanice lotevajo tudi resnejših tem, po njih pa segajo tudi starejši otroci.

Kako ravnati s knjigo?

Nekateri otroci so strastni bralci že od prvih črk, drugi se knjigam raje izognejo ali jih zanemarjajo. Če vaš otrok spada v drugo skupino, mu ponudite oz. preberite Knjigo, ki ni marala otrok. No, saj ne, da jih zares ni marala, le ni hotela, da z njo slabo ravnajo. Slikanica s »počečkanimi stranmi« opominja na spoštovanje do knjig in razkriva njihovo pravo vrednost, ki se skriva v zgodbah.

Ohranimo oceane za morske živali

Pisana slikanica Stoletna riba Alba z raznoterimi prebivalci morja bo s svojimi rdeče-belimi luskami očarala radovedne male očke. Velika riba Alba pa bo otrokom pokazala, kako ljudje uničujejo njen življenjski prostor in kako ji lahko prav ljudje pomagajo. Okoljsko tematiko obravnava tudi otroška knjiga Matic in Meta za ohranitev planeta, v kateri Mateja Gomboc skozi zgodbe opozori na pet izredno pomembnih ekoloških problemov in svetuje, kako lahko vsak pripomore za zdravo življenjsko okolje vseh nas.

Ste že videli zmaja?

Čeprav se zdi nemogoče, tudi neverjetne stvari obstajajo! Npr. zmaji. Se jih bojite? Ah, saj ne obstajajo! Slikanica Zmaji pa že ne obstajajo, ki z ilustracijami budi domišljijo, otroke (in starše) uči, da se težave večajo, če se delamo, da jih ni. Prav tako pa se tudi otrok, ki nima dovolj pozornosti ali pa se njegove želje zdijo nepomembne, obnaša nemogoče, da bi ga le opazili. Takšen je tudi zmaj, ki si želi le, da bi ga mali Bine ne ignoriral.

Slikanica o vrstniškem nasilju nagrajena z zlato hruško

Če se v otroku nabira kepa jeze, nemira in žalosti, se bo spremenil v volka. Zares? Seveda ne, ampak njegovo obnašanje prav gotovo ne bo vzorno. V slikanici Ko te jeza spremeni v volka, namenjeni šolarjem, je predstavljen vpliv vrstniškega nasilja na otroke žrtve. V želji po sprejetosti otroci posnemajo obnašanje »vplivnih« sovrstnikov in iz žrtve postanejo nasilneži. Ta začarani krog se ne more razkleniti brez pomoči odraslih, zato slikanica uči, naj spremembe v obnašanju otrok jemljemo resno.

Slikanica Ko te jeza spremeni v volka je leta 2022 prejela zlato hruško.

Višnja piše dnevnik in raziskuje

Zelo zabavna je čudovita slikanica Višnjin dnevnik, ki združuje pisanje dnevnika, strip, fotografijo, ilustracije in slikanje. Vse to v eni knjigi, napisani skozi oči deklice, ki si želi postati pisateljica, zato začne po nasvetu mentorice-pisateljice pisati dnevnik in raziskovati svet okoli sebe. Slikanica bo zabavala šolarje, ljubitelje živali, slikanja in pripovedovanja zgodb. Starši pa se bodo ob njej zagotovo nostalgično spomnili svojih prvih dnevnikov. Jih še hranite?

Slikanice, ki jih izdaja založba Družina, so primerne za otroke različnih starosti, prav tako pa bodo v njih uživali tudi odrasli in morda sami gledali na nekatere stvari drugače, kot so do zdaj.

Kupi v trgovini

Ko te jeza spremeni v volka
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh