Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cvetana Priol, slovenska »Mala Cvetka«, prosi za nas!

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 11. 08. 2023 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2023 / 12:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cvetana Priol, slovenska »Mala Cvetka«, prosi za nas!
Cvetana Priol na bolniški postelji. FOTO: Nadškofijski arhiv MB

Cvetana Priol, slovenska »Mala Cvetka«, prosi za nas!

Pred 50 leti je na god sv. Klare Asiške v Gospodu zaspala Božja služabnica Cvetana Priol, slovenska »Mala Cvetka«.

V mariborski nadškofiji so se Božje služabnice Cvetane sinoči, na predvečer polstoletne obletnice njene smrti, spomnili v molitvi ob njenem grobu na Pobreškem pokopališču, nato pa še s slavnostno akademijo v mariborski stolnici s pričevanji in petjem Cvetaninih pesmi. Nocoj bo mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl obhajal slovesno sveto mašo v kapeli na Pobreškem pokopališču v spomin na njeno smrt.

Cvetana Priol (okoli l. 1964). FOTO: Nadškofijski arhiv MB

Božji služabnici Cvetani se priporočimo v molitvi

Cvetana Priol je bila sv. Tereziji Deteta Jezusa podobna v marsičem, ne nazadnje že po imenu, kajti tudi ona je čutila, da je njen poklic ljubezen in je to s svojim življenjem več kot nazorno pričevala. Veliko je trpela, bila goreča v apostolatu, ljubila Cerkev in globoko, mistično doživljala Boga. Tudi Cvetana je podobno kakor »Mala Cvetka« obljubila, da bo po smrti delila pomoč iz nebes ljudem na zemlji, zato se ji priporočimo v molitvi!

Kot je v posebni prilogi tednika Družina z naslovom Moje življenje je tiha molitev zapisal p. Vinko Škafar, postulator postopka za njeno beatifikacijo, je Cvetana svojo življenjsko naravnanost in usmerjenost izrazila prav v pesmi z enakim naslovom. V svojem življenju je doživela posebno molitveno milost in že kot sedemnajstletna gimnazijka se je vsa izročila Bogu. Njeno življenje, ki je bilo resnično »tiha molitev«, lahko po mnenju p. Vinka »nagovori človeka vseh generacij in bo ostalo sporočilno v vseh obdobjih človeške zgodovine«.

Uslišane prošnje

Nadškof Cvikl v omenjeni prilogi poroča o številnih pričevanjih vernikov, ki so bili uslišani na priprošnjo slovenske »Male Cvetke«, kar po njegovih besedah kaže, da nam je Božja služabnica Cvetana vsem blizu »in da mnogi zaupamo v njeno svetniško priprošnjo«. Zaradi svoje življenjske zgodbe je Cvetana posebej blizu bolnikom in preizkušanim in povabljeni smo, da se ji v bolezni in preizkušnjah čim večkrat priporočamo.

Cvetana je tudi sama nosila križ rakavega obolenja in takrat je iz njenega srca prišla čudovita molitev, spominja mariborski nadškof: »O Gospod, daj mi, da bom za ljudi cvet, utrgan iz raja! Daj, da bom ljudem spomin na Tvojo dobroto. Daj, da bo moja pesem prinašala nekaj Tvojega miru izmučenim …«

Več o naši svetniški kandidatki lahko izveste tudi v dokumentarnem filmu z naslovom Cvetana Priol, ki ga je pred leti posnela Vanda Brvar. Omenjeni film je na 2. festivalu krščanskih filmskih ustvarjalcev za nagrado Zlati križ izmed sedmih prispelih filmov prejel drugo nagrado.

Nalaganje
Nazaj na vrh