Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Molitev na grobu Cvetane Priol in slavnostna akademija [FOTO]

Za vas piše:
Jure Sojč
Objava: 11. 08. 2023 / 11:45
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2023 / 16:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Molitev na grobu Cvetane Priol in slavnostna akademija [FOTO]
Molitev ob grobu Božje služabnice Cvetane Priol na Pobreškem pokopališču. FOTO: arhiv Nadškofije Maribor

Molitev na grobu Cvetane Priol in slavnostna akademija [FOTO]

Ob današnji 50. obletnici smrti Cvetane Priol smo se v mariborski nadškofiji Božje služabnice sinoči spomnili v molitvi ob njenem grobu na Pobreškem pokopališču, nato pa še s slavnostno akademijo v mariborski stolnici s pričevanji in petjem Cvetaninih pesmi.

Večer smo začeli na pobreškem pokopališču, kjer smo se ob grobu Cvetane Priol zbrali nadškof Alojzij Cvikl DJ, postulator p. dr. Vinko Škafar OFMCap ter drugi njeni krvni in duhovni sorodniki. Med molitvijo in petjem je nadškof Alojzij na grob Cvetane položil venec cvetja in nas vse navzoče priporočil Cvetani, po molitvi pa smo odhiteli proti stolni cerkvi, kjer je ob 19. uri sledila slavnostna akademija.

O Jezus, spremeni moje srce, da bo preprosto, odkrito in pogumno in dobro!

Akademija ob 50. obletnici smrti Božje služabnice Cvetane Priol

»O Jezus, spremeni moje srce, da bo preprosto, odkrito in pogumno in dobro! Jezus, daj, da bom živela le za druge, daj mi veliko srce, v katerem bo imel prostor vsak človek in vsi ljudje, o, daj, da bo vsakdo, ki bo iskal mene, našel v moji bolniški sobi samo Tebe – Kristusa

S temi besedami, ki jih je Cvetana Priol leta 1951 zapisala v svoj dnevnik, je povezovalka večera, mag. Lilijana Urlep, odprla slovesno akademijo ali Cvetanin večer. Na predvečer njenega smrtnega dne ali rojstva za nebesa smo se v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika zbrali vsi, ki nam je Cvetana Priol blizu. Preprosta, na zunaj vsakdanja žena je svoje »vsakdanje« osebno življenje živela zelo intenzivno, saj je bila mistikinja, glasbenica, glasbena pedagoginja, literarna ustvarjalka in danes svetniška kandidatka.

Slavnostna akademija. FOTO: arhiv Nadškofije Maribor

Ravno zaradi svoje »vsakdanjosti« in preprostosti je našla pot do src mnogih iskalcev sedanjega časa, ki iščejo »svetnika zase«, nebeškega priprošnjika, s katerim se lahko poistovetijo. Cvetana lahko danes nagovori marsikoga, tako mlade in vse, ki še iščejo vero in globino krščanstva, kot tudi v trpljenju preizkušene ljudi, ki jim lahko – tako kot Cvetani – ravno vera pokaže smisel trpljenja in bolezni. Prav tako je lahko za zgled glasbenikom, umetnikom in pedagogom, saj se je z glasbo in besedo trudila izraziti tisto, v človeškem srcu zjedreno napetost med Bogom in človekom, za katero največkrat človek išče besede, pa jih ne najde.

Cvetana vse laike spodbuja k sodelovanju v Cerkvi, bodisi prek tihe molitve ali bolj dejavne pomoči v pastorali ipd.

Cvetana vse laike spodbuja k sodelovanju v Cerkvi, bodisi prek tihe molitve ali bolj dejavne pomoči v pastorali ipd. Cvetana nam vsem kaže, da je mogoče svetost doseči in iskati tudi danes, v različnih stanovih in v različnih poklicih, na različne načine ter tudi v trpljenju in preizkušnjah.

Na slavnostni akademiji so zazvenele tudi uglasbene Cvetanine pesmi. FOTO: arhiv Nadškofije Maribor

Pesmi in pričevanja

Duhovni večer so sooblikovali mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, ki je zbrane pozdravil in nagovoril, postulator za Cvetanino beatifikacijo, pater dr. Vinko Škafar, ki je predstavil Cvetano kot svetniško kandidatko, ter pevka in pričevalka ga. Maja Krevs z dvema Cvetaninima pesmima, ki ju je sama uglasbila, in podala osebno pričevanje o svojem odnosu do Cvetane. Eno Cvetanino pesem je uglasbila šolska sestra Klara Jarc, ki ta večer ni mogla biti z nami, zato jo je čudovito zapela Saša Matajič. Na kitari jo je spremljal njen fant, kmalu mož, Filip. Cvetanine pesmi so brali: ga. Tadeja Račel, dr. Aleš Frece in g. Urban Hajnc, svojo pot spreobrnjenja pa je predstavil g. Jože Senegačnik.

Božja služabnica Cvetana Priol. FOTO: arhiv Nadškofije Maribor

Povezovalka je srečanje zaključila z besedami:

»Pri založbi Družina je izšla posebna priloga o Božji služabnici Cvetani Priol. Vabim vas, da si jo pogledate in preberete. Prepričana sem, da bo vsakdo izmed nas našel v njej nekaj za svojo dušo.

Božja služabnica Cvetana ni samo naša učiteljica in vzornica, ampak tudi naša priprošnjica pri Bogu.

Božja služabnica Cvetana ni samo naša učiteljica in vzornica, ampak tudi naša priprošnjica pri Bogu. Kot smo slišali v današnjem večeru, je Cvetana svojo vlogo priprošnjice že večkrat odlično odigrala. Vabim vas, da se ji priporočate in morebitna uslišanja sporočite na Postulaturo Cvetane Priol na Nadškofiji Maribor. Ob tem naj ponovim misel, ki jo je g. nadškof povedal ob stoletnici rojstva: »Bolj, ko se ji bomo priporočali, prej jo bomo lahko častili kot blaženo in našo priprošnjico pri Bogu

Srečanje smo zaključili s prijateljskim agape, pri katerem smo okušali kruh, ki ga je spekel pričevalec g. Jože Senegačnik.

Kupi v trgovini

Mala Terezija Deteta Jezusa
Za otroke
2,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh