Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cvikl: »Naj ne bo župnije, ki bi ostala gluha za povabilo na sinodalno pot«

Objava: 10. 01. 2022 / 06:31
Oznake: Škof, sinoda
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 06:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cvikl: »Naj ne bo župnije, ki bi ostala gluha za povabilo na sinodalno pot«
Nadškof Alojzij Cvikl: Pričakujem in vabim, da župnijski pastoralni svet in župnik v vsaki župniji še v tem mesecu poskrbita za začetek sinodalnih srečanj in pogovorov. FOTO: Tatjana Splichal

Cvikl: »Naj ne bo župnije, ki bi ostala gluha za povabilo na sinodalno pot«

Mariborski nadškof metropolit in podpredsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. mag. Alojzij Cvikl je ob nedelji Jezusovega krsta vernike nagovoril s pastirskim pismom o sinodi.

Sinodo smo doslej, kot je zapisal uvodoma, razumeli kot zasedanje škofov v Rimu, lani pa je papež Frančišek na skupno sinodalno pot povabil vse Božje ljudstvo, celotno Cerkev, da bi postajala vse bolj kot občestvo, s sodelovanjem vseh njenih članov, duhovnikov in vernikov, v skupnem misijonskem poslanstvu. »S praznikom Jezusovega krsta želim, da to sinodalno pot začne vsaka župnija in vsaka skupnost vernikov v celotni naši nadškofiji. Vsi smo povabljeni na pot duhovne prenove in tesnejše povezanosti znotraj naših krščanskih skupnosti,« je spodbudil msgr. Cvikl.

Skupaj z voditelji sinodalnih pogovorov radi v sinodalno dogajanje povabite vse obstoječe skupine v župniji: molitvene, bralce beril, pevski zbor, sodelavce Karitas in pri pastorali družin, starše veroučencev, animatorje … (nadškof Alojzij Cvikl)

Javno pogumno stopimo na sinodalno pot

Nadškof je pastirsko pismo o sinodi namenoma prihranil za nedeljo Jezusovega krsta, kajti s krstom v Jordanu je Kristus stopil na pot javnega delovanja in nato z učenci tri leta hodil iz kraja v kraj in oznanjal Božje kraljestvo. »Tudi svoj krst naj bi razumeli kot začetek nečesa novega, kot duhovno rojstvo in začetek poti v veri. Zato nas praznik Jezusovega krsta posebej povabi, da tudi javno pogumno stopimo na sinodalno pot. Naj ne bo župnije in krščanske skupnosti, ki bi ostala gluha za to vabilo,« je poudaril mariborski nadškof.

Pogovor o vsem, kar je povezano z vero

Sinoda nas, je nadaljeval, vabi k pogovoru čim večjega števila vernikov različnih generacij o dobrih in šibkih straneh verskega življenja v skupnosti, ki ji pripadajo. Skupaj naj bi pozorno prisluhnili izkušnjam, željam in predlogom, pa tudi predlagali spremembe v delovanju župnijske ali druge skupnosti – glede bogoslužja, verouka, karitativnega delovanja, pa tudi odnosov do civilne družbe. Predmet pogovora je lahko vse, kar je povezano z vero posameznika ali skupnosti, je prepričan Cvikl.

S praznikom Jezusovega krsta želim, da to sinodalno pot začne vsaka župnija in vsaka skupnost vernikov v celotni naši nadškofiji. Vsi smo povabljeni na pot duhovne prenove in tesnejše povezanosti znotraj naših krščanskih skupnosti. (nadškof Alojzij Cvikl)

Povabilo tudi tistim, ki s Cerkvijo niso povezani

»Pričakujem in vabim, da župnijski pastoralni svet in župnik v vsaki župniji še v tem mesecu poskrbita za začetek sinodalnih srečanj in pogovorov. Skupaj z voditelji sinodalnih pogovorov radi v sinodalno dogajanje povabite vse obstoječe skupine v župniji: molitvene, bralce beril, pevski zbor, sodelavce Karitas in pri pastorali družin, starše veroučencev, animatorje … Povabite tudi tiste, ki s Cerkvijo niso tesno ali nič povezani, da bi tudi ti mogli povedati, kako vidijo Cerkev ali župnijo, s čim se strinjajo, kaj jih moti, kaj predlagajo (takšna možnost bo dana tudi za sodelovanje prek spleta),« je povabil Alojzij Cvikl.

Dragocen vir za usmerjanje v prihodnosti

Škofijski del sinode bo, kot je znano, potekal do letošnjega maja. Povzetke, ki jih bodo voditelji pogovorov predali škofijskemu sinodalnemu odboru, bodo nato na vseslovenski ravni poslali v Vatikan, »nam pa vse to ostaja kot dragocen vir za usmerjanje in nenehno posodabljanje verskega življenja v prihodnosti,« je izpostavil nadškof in zaključil: »Zahvaljujem se vam za vašo pripravljenost sodelovati na skupni sinodalni poti. V tej hvaležnosti za vaše sodelovanje in vaš nenadomestljiv prispevek pri vas vse izročam vodstvu Svetega Duha in kličem na vas varstvo Božje Matere.«

Nalaganje
Nazaj na vrh