Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Celjski škof z odlokom razširil seznam možnih birmovalcev

Za vas piše:
U.
Objava: 23. 12. 2021 / 13:03
Oznake: Birma, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2021 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Celjski škof z odlokom razširil seznam možnih birmovalcev
FOTO: Tatjana Splichal

Celjski škof z odlokom razširil seznam možnih birmovalcev

Kot je Škofija Celje danes sporočila na svoji spletni strani, se skladno s sinodalno vizijo Cerkve in z njo povezano pastoralno prenovo škofije z odlokom spreminja tudi pogled na podeljevanje zakramenta svete birme rednim pripravnikom.

Skladno s kanonoma 882 in 884 Zakonika cerkvenega prava in 8. členom Predhodnih navodil v obredniku Sveta birma je redni birmovalec škof, ki lahko za birmovanje pooblasti tudi duhovnike, ki v škofiji opravljajo posebno službo, kot so generalni vikar, škofov vikar ali delegat ali dekani ali duhovniki, ki so po škofovi odločitvi tem enaki, in tiste, ki so župniki kraja birme, domači župniki birmancev ali duhovniki, ki so se posebej trudili s pripravo birmancev, je zapisano v Odloku o birmanju rednih pripravnikov na prejem zakramenta svete birme v Škofiji Celje, objavljenem na škofijski spletni strani.

Kdo še lahko birmuje s škofovim pooblastilom?

Tako lahko v Škofiji Celje poleg celjskega škofa msgr. dr. Maksimilijana Matjaža z njegovim pooblastilom birmujejo tudi generalni vikar, dekani, upokojeni celjski škof, celjski opat, domači župniki birmancev, župniki kraja birme in duhovniki, ki so birmance pripravljali na prejem svete birme, sta v Odloku zapisala celjski škof in v. d. kanclerja Luka Mihevc.

Župnije bom ob tem redno obiskoval tudi med kanoničnimi vizitacijami, ki bodo odslej ločene od birmovanja. (škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž)

Datumi birm in predlagani birmovalci do konca januarja

»Župniki naj na Škofijski ordinariat ob začetku pastoralnega leta (do konca januarja 2022) sporočijo izbrani datum birme in predlagajo enega od naštetih birmovalcev. V tednih pred slovesnostjo sv. birme naj na Škofijski ordinariat pošljejo poročilo o letni pripravi pripravnikov na prejem sv. birme in program neposredne priprave in srečanja pripravnikov na sveto birmo z birmovalcem,« je v odloku zapisal celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž.

Priložnost srečati se s čim širšim župnijskim občestvom

Kot škof bo, je še pripisal, dajal prednost obiskom župnij ob priložnostih, pri katerih se bo mogoče srečati s čim širšim župnijskim občestvom. »Župnije bom ob tem redno obiskoval tudi med kanoničnimi vizitacijami, ki bodo odslej ločene od birmovanja,« je končal škof Matjaž. V primeru poslabšanja epidemioloških razmer bodo izdana posebna navodila, so še sporočili s Škofije Celje.

Nalaganje
Nazaj na vrh