Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Da le ne bodo tako radikalni kot v predvolilnih napovedih«

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 03. 05. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2022 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Da le ne bodo tako radikalni kot v predvolilnih napovedih«
Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude. FOTO: Tatjana Splichal

»Da le ne bodo tako radikalni kot v predvolilnih napovedih«

Družinam naklonjena politika vlade in pristojnega ministrstva v preteklih dveh letih se ni izražala le v besedah, ampak predvsem v dejanjih, ocenjuje predsednik Družinske pobude Tomaž Merše. Ob menjavi oblasti ob tem ne pričakuje, da bo nova vlada »kar tako odpravljala« že sprejete ukrepe, izraža pa skrb glede rešitev, ki še niso udejanjene.

V iztekajočem se mandatu trenutne vlade Janeza Janše, ki je bila na položaju dve leti, je bilo na področju družinske politike narejenega kar veliko, ocenjuje poznavalec družinske politike Tomaž Merše.

Od izrednih ukrepov …

Ob tem spomni na izredne ukrepe za blažitev posledic epidemije: solidarnostni dodatki za prejemnike otroških dodatkov in dodatka za veliko družino, solidarnostni dodatki za študente, samozaposlene, upokojence, invalide, otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo …

… do sistemskih izboljšav

Prav tako je resorno ministrstvo pod vodstvom Janeza Ciglerja Kralja poskrbelo tudi za sistemske izboljšave položaja družin. Na prvem mestu Merše omeni brezplačni vrtec – za drugega otroka, ki je v vrtcu skupaj s svojim sorojencem, ter brezpogojno za vse nadaljnje otroke v družini. Potem so tu še izenačitev cenzusa za državno štipendijo s cenzusom za otroški dodatek, kar bo prineslo štipendijo dodatnim deset tisoč dijakom in študentom.

Pa tudi višja pomoč ob rojstvu otroka, višji starševski dodatek, uskladitev več let zamrznjenih zneskov otroškega dodatka in meja dohodkovnih razredov, višji prispevki za starše, ki delajo s skrajšanim delovnim časom zaradi starševstva.

»V Družinski pobudi ocenjujemo, da rešitev, ki so že sprejete, nova vlada ne bo kar tako odpravljala, saj so bile v DZ sprejete dokaj soglasno ali vsaj brez večjega števila glasov prosti. Drugo vprašanje je glede rešitev, ki še niso sprejete,« je za Družino ocenil Merše.

Želimo si, da nova vlada ne področju družine in družinske politike vendarle prisluhnila moči argumentov ter čim manj uporabljala argument moči. (Tomaž Merše)

Rešitve, ki še čakajo na potrditev

Med predlogi zakonov z družinam naklonjenimi rešitvami, ki so še v parlamentarni proceduri in je njihova usoda pod vprašajem so: prenehanje upoštevanja premoženja pri odmeri letnih pravic za družine, prenehanje vpliva otroškega dodatka za mlajše otroke v družini na državno štipendijo za dijake in študente v isti družini, podaljšanje starševskega dopusta za očete.

»Novela Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki podaljšuje starševski dopust za očete, pomeni prenos evropske direktive v slovenski pravni red,« opozarja Merše, ki zato upravičeno pričakuje, da bo ta sprejet, »morda z manjšimi popravki na področju otroškega dodatka.«

Na področju družine velika zmagovalka volitev napoveduje predvsem veliko poudarka izvajanju ideologije LGBT… in ideologije spola. (Tomaž Merše)

Brez pozitivnih pričakovanj

Glede na predvolilne napovedi od pričakovane nove vladajoče koalicije na področju družinske politike v Družinski pobudi težko gojijo kakšna velika pozitivna pričakovanja. Kot je pravi Merše, stranke pričakovane koalicije nikoli niso izražale ne naklonjenosti spodbujanju rodnosti, prej so dajale prednost priseljevanju in uvajanju drugih kultur v slovenski prostor.

Še težje je, glede na pretekle izkušnje, pričakovati napredek pri naklonjenosti spodbujanja in podpiranja velikih družin.

»Čeprav se je v preteklosti in tudi kakšni drugi državi že velikokrat izkazalo, da posamezniki in družine denar uporabljajo mnogo učinkoviteje kot država in njeni organi, stranke pričakovane vladajoče koalicije dajejo prednost gradnji najemnih stanovanj pred različnimi shemami pomoči mladim družinam, da bi lahko prišle do lastnih stanovanj.«

Iste stranke so to obljubljale že večkrat, a kakšnih opaznih rezultatov ni bilo. (Tomaž Merše)

Namesto družinske politike socialni ukrepi

Kot pravi Merše so tovrstni ukrepi, ki jih lahko pričakujemo v novem mandatu, bolj socialnega značaja kot prave družinske politike. »Na tem področju so obljubljali predvsem zagotavljanje velikega števila najemnih stanovanj za mlade in mlade družine, SD pa tudi precej brezplačnih storitev predvsem na področju izobraževanja (malice, kosila, …).«

Hkrati pa dodaja, da so »iste stranke to obljubljale že večkrat, a kakšnih opaznih rezultatov ni bilo.«

Da bi prisluhnili moči argumentov, ne uporabljali argument moči

Merše ob vsem tem izraža skrb glede podpore ideologiji LGBT in ideologiji spola, ki jo napovedujo velika zmagovalka volitev. »Samo upamo lahko, da pri tem ne bodo tako radikalni, kot so bili v svojih predvolilnih napovedih.«

In kot sklene sogovornik, si v Družinski pobudi želijo, da bi nova vlada na področju družine in družinske politike »prisluhnila moči argumentov in čim manj uporabljala argument moči.«

Nalaganje
Nazaj na vrh