Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Daj eno brco trgovini z ljudmi'

Objava: 07. 05. 2010 / 06:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Daj eno brco trgovini z ljudmi'

V času svetovnega nogometnega prvenstva v Južni Afriki bo potekala kampanja proti trgovini z ljudmi

Mednarodna zveza višjih redovnic predstojnic in Mednarodna organizacija za migracije sta včeraj na vatikanskem radiu predstavili mednarodno kampanjo proti trgovini z ljudmi, ki bo potekala ob svetovnem nogometnem prvenstvu v Južni Afriki. Pobudnici kampanje navijače, potencialne žrtve trgovine z ljudmi in krajevne Cerkve spodbujata, naj dajo v času svetovnega nogometnega pokala 'brco trgovini z ljudmi', prvenstvo pa naj se osredotoči le na igro.

Navijači so povabljeni, naj bodo pozorni na spolne ponudbe ali ponudbe za nakup droge, ki jih lahko ponujajo žrtve trgovine z ljudmi. Trgovina z ljudmi je zločin, v posebnih pismih navijačem, duhovnikom, redovnikov in redovnicam ter potencialnim žrtvam trgovine z ljudmi piše mednarodna organizacija proti trgovini z ljudmi Talita Kum. Kot je pojasnila salezijanka Bernadette Sangma iz te mreže, je kampanja, katere naslov je 'Dragi navijač, daj eno brco trgovini z ljudmi', predvsem preventivne narave. Zato sta Mednarodna zveza višjih redovnic predstojnic in Mednarodna organizacija za migracije v sodelovanju z organizacijo Talita Kum priredili številne dejavnosti in pobude, predvsem v Južnoafriški republiki, pa tudi v njenih obmejnih državah.

Ena od teh pobud so tudi posebna pisma, namenjena navijačem, redovnim voditeljem in potencialnim žrtvam trgovine z ljudmi. Sestra Sangma je še pojasnila, da se redovnice, vključene v mrežo Talita kum, čutijo izzvane v času naraščajoče napetosti pred letošnjim svetovnim prvenstvom v nogometu, še posebej, ker se zavedajo, da to prinaša tudi številne izzive in nevarnosti. S kampanjo proti trgovini z ljudmi želijo preprečiti izkoriščanje žensk, otrok, mladih in moških, predvsem pa tistih, ki živijo v revščini in na robu družbe. V pismu zato pobudnice kampanje navajajo številne konkretne smernice, kako se zavarovati pred kremplji trgovcev z belim blagom. Stefano Volpicelli z Mednarodne organizacije za migracije je medtem na včerajčnji predstavitvi kampanje spomnil na svetovno prvenstvo v nogometu pred štirimi leti v Nemčiji, od koder so poročali o tisočih žensk, pripeljanih iz tujine, ki so bile nato v času prvenstva izkoriščene na trgu spolnih uslug.

Kot je med drugim rečeno v pismu redovnim predstojnikom, katoliška Cerkev ostro zavrača to obliko modernega suženjstva. Papež Benedikt XVI. je v svojem sporočilu ob svetovnem dnevu migracij opozoril na številne ženske in dekleta, ki se v pasteh trgovine z ljudmi znajdejo, ne da bi se tega sploh zavedale. Številne so izkoriščane na delovnem mestu, kjer je njihov položaj enak položaju suženj, ali zlorabljene v spolni industriji. Na izkoriščanje žensk je opozarjal že nekdanji papež Janez Pavel II., ki je v svojem pismu ženskam ostro obsodil vsakršno obliko spolnega nasilja. V imenu spoštovanja človeške osebe je potrebno razkriti in obsoditi razširjeno hedonistično in trgovinsko kulturo, ki sistematično spodbuja izkoriščanje spolnosti, je v pismu opozoril Janez Pavel II.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh