Zapri
Iskanje

Dan brez avtomobila: z vlakom zastonj po vsej Sloveniji, z avtobusom ponekod

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 09. 2022 / 06:43
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2022 / 06:56
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Dan brez avtomobila: z vlakom zastonj po vsej Sloveniji, z avtobusom ponekod

Dan brez avtomobila: z vlakom zastonj po vsej Sloveniji, z avtobusom ponekod
FOTO: Slovenske železnice
Da je v okviru 21. Evropskega tedna mobilnosti (ETM) danes, torej zadnji dan, tudi tradicionalni dan brez avtomobila, bodo lahko potnice in potniki začutili na lastni koži.

ETM letos pod sloganom »Trajnostno povezani« povezuje 96 sodelujočih slovenskih občin in posameznike spodbuja k odločitvi za trajnostno mobilnost: k hoji, h kolesarjenju in k uporabi javnega prevoza, ki za razliko od avtomobilskega prometa v ozračje spuščajo občutno manj toplogrednih plinov, manj onesnažujejo okolje s hrupom in svetlobo, povzročijo manj prometnih nesreč in izboljšajo naše zdravje.


Brezplačne dnevne vozovnice za vlake

K projektu so pristopile tudi Slovenske železnice, ki so za danes, v četrtek, 22. septembra 2022, v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo pripravile posebno ponudbo s ciljem spodbujanja ene najbolj trajnostnih oblik mobilnosti. Danes bodo namreč lahko potnice in potniki v vsemi vlaki Slovenskih železnic po Sloveniji potovali brezplačno. Brezplačno dnevno enosmerno ali povratno vozovnico za izbrano relacijo, za vse vrste vlakov (za 1. in 2. razred), bo mogoče prevzeti na prodajnih mestih na železniških postajah, če bodo zaprta, pa na vlaku.


Tudi avtobusni prevoz ponekod zastonj

Tudi iz Arrive Slovenija so sporočili, da so avtobusni prevozi v nekaterih slovenskih občinah (Novo mesto, Koper, Piran, Jesenice, Miklavž na Dravskem polju, Škofja Loka) včeraj ali danes brezplačni. Po njihovem je Evropski teden mobilnosti vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade in potujemo sebi in okolju prijazneje.


Danes brezplačna uporaba avtobusov LPP

Iz Mestne občine Ljubljana pa so sporočili, da bo na dan brez avtomobila uporaba avtobusov LPP brezplačna, prav tako parkiranje na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi bo, kot že ves teden, omogočen tudi vrtcem in osnovnim šolam. Danes bodo za motorni promet zaprte tudi nekatere ulice in ceste (povezovalna pot od Brodarjevega do Rusjanovega trga, Črtomirova ulica, Kopna pot), med 9. in 18. uro pa tudi cesta na grad, saj obiskovalce s tem vabijo k trajnejši izbiri dostopa do gradu – po pešpoti ali s tirno vzpenjačo.


Letos v nesrečah e-skirojev že 128 poškodovanih in 2 mrtva

Agencija za varnost prometa (AVP) pa ob letošnjem ETM poziva k varni trajnostni mobilnosti in strpnosti vseh udeležencev, osredotočila pa se je zlasti na voznike e-skirojev. Letos so namreč zabeležili že dve smrtni nesreči voznikov e-skirojev in 149 udeleženih v prometnih nesrečah e-skirojev, s čimer so že krepko presežene lanske celoletne številke (109 voznikov e-skirojev). Najpogostejša vzroka za njihove prometne nesreče sta neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti. V 97 primerih so vozniki e-skirojev prometno nesrečo povzročili sami, tudi obe smrtni. Letos je bilo v prometnih nesrečah e-skirojev 23 oseb hudo in 105 oseb lažje poškodovanih.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh