Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek 20. Evropskega tedna mobilnosti

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 09. 2021 / 05:05
Oznake: Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začetek 20. Evropskega tedna mobilnosti
FOTO: Ministrstvo za infrastrukturo RS

Začetek 20. Evropskega tedna mobilnosti

Med 16. in 22. septembrom obeležujemo Evropski teden mobilnosti. Letošnji bo že 20. po vrsti. Poteka pod geslom »Živi zdravo. Potuj trajnostno.«

Ob začetku Evropskega tedna mobilnosti smo se pogovarjali z nacionalno koordinatorko Evropskega tedna mobilnosti mag. Polono Demšar Mitrovič z Ministrstva za infrastrukturo RS.

Kateri so ključni poudarki letošnjega, že 20. tedna Evropskega tedna mobilnosti? Na čem bo temeljil?

V času pandemije je osnovni poudarek na pomenu zdravja v povezavi z aktivno mobilnostjo. Spodbujali bomo hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prevoza ter druge aktivne alternative avtomobilskemu prometu, ki so finančno dostopne in zdrava izbira za dnevne poti. Z uporabo primernih oblačil in opreme so lahko naš način potovanja v vseh letnih časih. Z njimi ne prispemo le do cilja poti, temveč hkrati pokrijemo dnevno potrebo po gibanju, izboljšamo možganske funkcije ter krepimo kondicijo in imunski sistem. Ker je tema Evropskega tedna mobilnosti (ETM) letos še nekoliko širša in govori tudi o varnosti v prometu, je izpostavljen tudi ta pomemben vidik trajnostne mobilnosti.

Hoja v šolo kot eden od načinov trajnostne mobilnosti. FOTO: arhiv Ministrstvo za infrastrukturo RS

Kateri so glavni rezultati oziroma pozitivni učinki te akcije, ki traja že 20 let?

Pobuda ETM je veliko pripomogla k prepoznavnosti pomena trajnostne mobilnosti. Iz leta v leto nas je vedno več in tudi ukrepi so vedno bolj ambiciozni. Ne gre le za promocijo trajnostnih oblik mobilnosti, temveč tudi za trajne ukrepe, kot so na primer nove kolesarske povezave, površine za pešce, nove linije javnega prevoza in podobno. To so ukrepi, ki prebivalcem tudi v praksi omogočajo spreminjati potovalne navade.

Spodbujali bomo hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prevoza ter druge aktivne alternative avtomobilskemu prometu, ki so finančno dostopne in zdrava izbira za dnevne poti. (Polona Demšar Mitrovič)

Koliko občin sodeluje v tem projektu in koliko jih sodeluje že vseh 20 let?

Letos sodeluje rekordnih 84 občin. V letu 2002 smo pričeli s 26 občinami, vseh 20 let je vztrajalo 7 občin, v 20 letih pa se jih je zvrstilo kar 122.

FOTO: arhiv Ministrstvo za infrastrukturo RS

Kateri so glavni partnerji projekta?

Projekt vodi Evropska komisija, v Sloveniji opravlja naloge nacionalne koordinacije ETM Ministrstvo za infrastrukturo RS.

Pred 20 leti smo bili na ravni zavedanja o problemih, ki jih prinaša naraščajoč promet, na zelo nizki ravni. (Polona Demšar Mitrovič)

Kako veliko težavo po vašem mnenju predstavlja prometna obremenjenost v naši državi?

Prometne obremenitve in onesnaženost iz prometa sta tako v Sloveniji kot na splošno v svetu velik problem, še posebej ob dejstvu, da tako obseg prometa, kot tudi emisije še vedno naraščajo.

Kateri pomembni premiki so bili narejeni v teh 20 letih na tem področju?

V zadnjih 20 letih se je precej dogajalo na področju trajnostne mobilnosti. Od zgodnjega opozarjanja na probleme, predvsem s strani okoljskih organizacij, do celovitega pristopa k načrtovanju in upravljanju prometa, ki pa še ni popolnoma uveljavljen. Veliko vlagamo v gradnjo infrastrukture za pešce in kolesarje, pripravlja se tudi korenita prenova javnega prevoza. Hkrati se zavedamo, da živimo v hitro spreminjajočem se svetu, kjer so razne alternativne oblike mobilnosti stalnica, na katero je treba računati.

Kako se je po vaši oceni spremenila zavest o pomenu trajnostne mobilnosti v Sloveniji?

Pred 20 leti smo bili na ravni zavedanja o problemih, ki jih prinaša naraščajoč promet, na zelo nizki ravni. Danes je zavedanje precej visoko, izvajajo se tudi že številni ukrepi v smeri sprememb, vendar bo treba vložiti še veliko naporov, znanja in sredstev, da se bodo zgodili korenite spremembe.


Nalaganje
Nazaj na vrh