Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan družin – lep dan, poln novih znanj, poznanstev, nasmehov … [FOTO]

Za vas piše:
Andreja Urh
Objava: 10. 10. 2021 / 19:02
Oznake: Dogodek, Mladi, Odnosi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2021 / 19:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan družin – lep dan, poln novih znanj, poznanstev, nasmehov … [FOTO]
Otroška razigranost. FOTO: Tatjana Splichal

Dan družin – lep dan, poln novih znanj, poznanstev, nasmehov … [FOTO]

Včeraj smo imeli v Družinskem in mladinskem centru (DMC) v Cerkljah Dan družin z naslovom »Kako v družini razvijati veselje?«.

Naj naprej zapišemo nekaj številk. Bilo je 12 družin, med katerimi je bila družina, ki se je preselila iz Rusije, in naglušen mladi očka s tolmačko. Nekateri so bili sami, drugi v parih in z otroki, ki jih je bilo 19 vse od pol leta starosti pa do 13 let. Bila je res pisana druščina, s katero smo oblikovali mozaik z naslovom DRUŽINA.

Kaj si lahko ogledamo v občini Cerklje na Gorenjskem? FOTO: Tatjana Splichal

Ob toplem čaju, kavi in sladkih prigrizkih je vse prisotne najprej nagovoril župnik Jernej Marenk, ki je hkrati tudi predsednik DMC: »DMC je eden od naših otrok, ki je 8. oktobra praznoval že svoj 16. rojstni dan. Ravno na ta dan bo nastala nova družina, saj imamo popoldan še poroko.«

Predavatelji iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino. FOTO: Tatjana Splichal

Dr. Andreja Poljanec, dr. Janez Sečnik, Polona Greif in stažistka Katarina so pripravili zanimiva predavanja: Razvoj družine omogoča razvoj posameznika v njej in Plastičnost možganov – neprenehen razvoj možganov. Vmes so bile delavnice z naslovi Razvoj otrokovih možganov, Predšolski otrok – razvojne potrebe, razvitost možganov in Potencial najstnikov. V zadnjem delu pa je bilo delo v malih skupinah na temo Očetovstvo in MaterinstvoMed tem je starše in predavatelje pozdravil in s spodbudnimi besedami nagovoril cerkljanski župan Franc Čebulj. Povedal je, da je vesel, da se je DMC v vseh teh letih tako dobro razvil, da odgovarja na potrebe staršev, otrok in družin in da pripravljamo tako kakovostne vsebine.

Prisluhnimo, kako razvoj družine omogoča razvoj posameznika v njej. FOTO: Tatjana Splichal

Vmes je 10 animatorjev z zaposlenimi iz DMC poskrbelo za varstvo in animacijo otrok. Najprej smo odšli v gasilski dom GZ in PGD Cerklje, kjer so nam gasilci predstavili opremo. Nato smo se razigrali ob igrah z žogo ... Animatorji so se razdelili po otočkih – imeli smo košarko, nogomet, ročni nogomet, pogovorne delavnice z najstniki in uspavanje najmlajših. Nato smo imeli odlično kosilo, pri katerem smo se okrepčali in tako dobili novih moči za popoldne. Po kosilu smo klepetali ob kavici, nekateri pa so v krogu družine preizkusili športno znanje. Ponekod so zmagali otroci, drugje pa starši. Popoldne so starši nadaljevali s predavanjem, otroci pa so se zaigrali na otroškem igrišču. Vmes je župnijsko dvorišče zasedlo polno svatov naše nekdanje prostovoljke, ki je ravno včeraj stopila na novo skupno pot.

Na DMC vas vedno z nasmehom pričakajo Marija, Irena in Andreja. FOTO: Tatjana Splichal

Na koncu smo imeli skupni zaključek z zahvalami.

Nekateri starši so v evalvacijah zapisali:

· Zelo sem hvaležna za ta dan. Dal mi je veliko upanja in občutek, da v mojem starševstvu le ni vse zamujeno in nepopravljivo. Otroke zdaj vidim v nekoliko drugačni luči in komaj čakam, da se vrnem k njim domov.

· Nismo sami in družina je DAR.

· Domov se bom vrnil s spodbudo, da še ni vse zamujeno v odnosih s svojimi najstniki, hvaležen in obogaten z novimi spoznanji.

· Dragi DMC-jevci, en srčen »HVALA« za krasno preživet dan v vaši družbi. Pocrkljali ste nas, izobraževali, poskrbeli za naše malčke, nas navdihnili. Domov odhajamo z novim zagonom in (za)upanjem, da zmoremo. Potrpežljivo starševstvo, ljubeče odnose, srečno družino. Odlična predavanja, slastno kosilo ter varno in srčno varstvo naših otrok so nam polepšali ta sobotni dan. Hvala!

· Iz skupine Očetovstvo mi odmeva, da je moška vloga v vzgoji drugačna od materinske in hkrati zelo pomembna.

Otroci pa so povedali:

· Top je bilo prav vse.

· Odlično je bilo pri gasilcih, kjer smo videli pravi ogromni gasilski tovornjak in lahko »špricali« vodo.

· Animatorji so zakon, super je z njimi igrati košarko, ročni nogomet in spoznavati vsak kotiček igrišča.

Bil je res lep dan, poln novih znanj, poznanstev, klepetov, nasmehov, otroške razigranosti, delovnih animatorjev … in še bi lahko naštevali. Res hvala vsem, ki ste bili del včerajšnjega dne.


DMC Cerklje vabi: »Spremljate nas lahko na naši spletni in FB strani DMC Cerklje, naš utrip pa lahko začutite tudi na Instagramu @dmc_cerklje, kjer objavimo nekaj drobtinic vsega lepega, kar se pri nas dogaja vsak dan. Mladi nas najdete na Tik Toku @dmccerklje2005


Več fotografij pa najdete v spodnji fotogaleriji Tatjane Splichal (kliknite na prvo fotografijo in nato drsajte s puščico naprej).

Kupi v trgovini

Poslanstvo družine: ljubezen
Osebna rast
6,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh