Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan Primoža Trubarja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 06. 2021 / 08:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2021 / 08:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan Primoža Trubarja

Dan Primoža Trubarja

Danes je slovenski državni praznik, ki pa ni dela prost dan.

Primož Trubar je osrednja osebnost slovenskega protestantizma. FOTO: Tatjana Splichal



Leta 2010 je bil dan Primoža Trubarja sprejet kot državni praznik. Njegov namen je obeležiti spomin na osrednjo osebnost slovenskega protestantizma 16. stoletja. V več virih najdemo podatek, da se je Primož Trubar rodil 8. junija 1508 v Rašici v današnji občini Velike Lašče. Umrl je junija 1586 v Tűbingenu v Nemčiji. Občina Velike Lašče prav na današnji dan v spomin na velikega rojaka obeležuje občinski praznik.

Avtor prvih natisnjenih knjig

Primož Trubar je avtor prvih natisnjenih knjig v slovenskem jeziku, Katekizma in Abecednika iz leta 1550. Katekizem je Trubar izdal pod psevdonimom »ilirski domoljub«. 260 strani dolgo delo je nastalo v Rothenburgu ob Tauberi, leta 1550 pa je brez imena in letnice izšlo pri tiskarju Petru Frentzu v mestu Schwäbisch Hall. Na tem mestu je svoje rojake prvič v zgodovini imenoval Slovenci in slovenščino utemeljil kot knjižni jezik.

Abecednik pa je bralni priročnik, ki ga je skupaj s Katekizmom objavil kot osem listov obsegajočo knjižico z abecedo, namenjeno preprostemu ljudstvu kot pripomoček za učenje branja.


Trubarjeva domačija stoji na bregu rečice Rašica. FOTO: Facebook Trubarjeva domačija


Tradicionalni literarni večer

Na Trubarjevi domačiji v Rašici pri Velikih Laščah bo ob 18. uri na sporedu literarni večer Dom v jeziku na Slovenski pisateljski poti, ki je postal svečana akademija Društva slovenskih pisateljev. Na literarnem večeru, ki ga bo povezoval in moderiral Ambrož Kvartič, se bodo letos predstavili:

    - Brane Mozetič (Jenkova nagrada 2020)
    - Veronika Simoniti (nagrada kresnik 2020)
    - Damijan Šinigoj (nagrada desetnica 2021)
    - Sergej Curanović (nagrada Novo mesto 2020)
    - Brane Senegačnik (Prešernova nagrada za poezijo 2021)


Razstavo, ki jo bodo odprli drevi, so poimenovali Umetnost kot javna dobrina. FOTO: Marjana Dolšina Delač
    Odprtje likovne razstave

    Trubarjev dan bodo v sklopu praznovanj občine Velike Lašče ob 20. uri nadaljevali z odprtjem 39. likovne razstave Trubarjevi kraji v galeriji Skedenj na domačiji, ki nosi naslov Umetnost kot javna dobrina. V središču ustvarjanja sodelujočih umetnikov je bila 70. obletnica postavitve temeljev spomenika Primoža Trubarja na Rašici. Razstavo bo predstavila dr. Marjana Dolšina Delač, celoten program pa bo povezoval Matjaž Gruden.

    Kupi v trgovini

    Evangeliji
    Sveto pismo
    4,80€
    Nalaganje
    Nazaj na vrh