Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan samostojnosti in enotnosti

Za vas piše:
T. M.
Objava: 26. 12. 2021 / 07:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.12.2021 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan samostojnosti in enotnosti
»Bog, blagoslovi Slovenijo!« FOTO: Tatjana Splichal

Dan samostojnosti in enotnosti

Dan samostojnosti in enotnosti je slovenski državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga obeležujemo 26. decembra.

Zgodovinski dogodek 

Na ta dan se spominjamo razglasitve izidov plebiscita o samostojnosti, na katerem je na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov volilnih udeležencev odgovorilo pritrdilno, s čimer se je pričela osamosvojitev Slovenije. 

Plebiscit je potekal 23. decembra 1990.

Številni dogodki 

V Društvu poslancev 90 so 21. decembra s slavnostno akademijo obeležili 30 let samostojne Slovenije. Zbrane so med drugim nagovorili predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle.

Odmeven intervju z Lojzetom Peterletom smo zastavili kot nekakšno »bilanco« iztekajočega se prazničnega leta slovenske državnosti, zato smo se v njem od časov pred tremi desetletji sprehodili do današnjih dni. Naš sogovornik je prepričan: v duhu ustave, ki je 23. decembra praznovala 30. obletnico sprejema, »bi morali poslušati drug drugega v skupni odgovornosti za državo, z voljo do sožitja in sodelovanja«.

Novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje je v sredo, 22. decembra 2021, v novomeški stolnici daroval sveto mašo za domovino, na katero so bili med drugim povabljeni tudi vsi župani in drugi predstavniki države in družbe na območju novomeške škofije.

Novomeški škof je poudaril, da se še posebej spomnimo tistih, ki so pri procesu osamosvajanja izgubili življenje in dodal: »Velika vrednota za nas je, da lahko kristjani v skladu z demokratičnimi standardi živimo vero v vseh štirih razsežnostih, to je kot posamezniki ali v skupini, zasebno ali javno.«

V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani je v četrtek, 23. decembra, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore ob dnevu samostojnosti in enotnosti daroval mašo za domovino. »Zato smo danes hvaležni tudi za vse tiste, ki so bili pripravljeni in sposobni povezovati naše moči, da smo dosegli, kar smo se odločili na plebiscitu,« je med drugim v homiliji dejal ljubljanski nadškof. 

Nalaganje
Nazaj na vrh