Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Največje težave si naredimo sami«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 12. 2021 / 19:41
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2021 / 20:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Največje težave si naredimo sami«
FOTO: Nebojša Tejić/STA

»Največje težave si naredimo sami«

V Društvu poslancev 90 so s slavnostno akademijo obeležili 30 let samostojne Slovenije. Zbrane so med drugim nagovorili predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle.

Sogovorniki so med drugim poudarili pomen enotnosti slovenskega naroda ob osamosvajanju Slovenije, Pahor pa je v nagovoru spomnil, da so se vodilni ob odločanju za samostojno državo pred 30 leti kljub velikim razlikam, ki so mnogokrat vodile v ostre polemike, odločili za spoštovanje, navaja STA.

Idealizacija preteklosti

Premier Janez Janša je dejal, da ob spominih na preteklost te vedno idealiziramo. »Idealizacija časov preteklosti je nekaj, kar pomaga človeštvu preživeti, hkrati pa je to tudi včasih velik odmik od realnosti,« je poudaril Janša. A idealizacija je po njegovem mnenju na mestu, ko gre za osamosvojitveni čas in »tisto najbolj usodno dejanje, ko si je slovenski narod na plebiscitu edinokrat v zgodovini pisal sodbo sam.«

Gospodarji na svoji zemlji

»Smo gospodar na svoji zemlji, največje težave, ki jih imamo, si pravzaprav naredimo sami, nihče nam nič noče, vključeni smo v vse možne mednarodne povezave,« je nadaljeval Janša in dodal, da v osamosvojitev Slovenije mnogi niso verjeli, a nam je to kljub vsemu uspelo, »danes pa lahko rečemo, da se je splačalo.«

Smo gospodar na svoji zemlji, največje težave, ki jih imamo, si pravzaprav naredimo sami. (Janez Janša, predsednik vlade)

Dialog, sodelovanje, enotnost

Predsednik države Borut Pahor je izpostavil, da danes vse preveč ljudi misli, da ogrožamo drug drugega in da ne potrebujemo drug drugega, pri čemer je opozoril na pomen dialoga. »Ker dialog nas je takrat, različne kot smo bili, pripeljal skupaj do sodelovanja in sodelovanje do enotnosti.« Danes je po njegovih besedah pred nami ponovno možnost izbire, da se odločimo za sodelovanje in dialog.

Odgovornost za usodo države je v rokah nas vseh, politike, koalicijske, opozicijske in tiste vmesne. (Igor Zorčič, predsednik DZ)

Odločnost, pogum in narodna enotnost

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je izpostavil, da so dogodki, ki so pripeljali do samostojne Slovenije, zahtevali odločnost, pogum in izjemno narodno enotnost, a nas retrospektiva na pretekle dosežke ne sme odvrniti od pogleda v prihodnost. Opozoril je, da se zdravstvena kriza zaradi epidemije covida-19 vse bolj razrašča tudi v socialno, ekonomsko in politično krizo. »Odgovornost za usodo države je v rokah nas vseh, politike, koalicijske, opozicijske in tiste vmesne, ki je po delovanju, retoriki in odločanju mnogo bližje koalicijski kot opozicijski.« 

Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Vlada narodne enotnosti

Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je spomnil, da so v času osamosvajanja politiki delovali za skupni cilj, v vladi pa so bili tudi ministri, ki niso bili člani Demosa oziroma so bili iz opozicijskih strank. »Imeli smo vlado narodne enotnosti.«

Zbrane sta na slavnostni akademiji nagovorila tudi predsednik Društva poslancev 90 Marjan Podobnik in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Kupi v trgovini

Živeti hočemo v suvereni državi slovenskega naroda
Družbena vprašanja
25,04€
Nalaganje
Nazaj na vrh