Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkveni glasbeniki so se zbrali na Pobrežju

Za vas piše:
K. S., M. M.
Objava: 25. 09. 2021 / 16:55
Oznake: Kultura, Župnija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2021 / 12:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkveni glasbeniki so se zbrali na Pobrežju
Glasbeniki so se letos zbrali na Pobrežju. FOTO: Karlo Smodiš

Cerkveni glasbeniki so se zbrali na Pobrežju

V župniji Marije Matere Cerkve na Pobrežju, ki je največja mariborska mestna četrt, je danes potekal dan slovenskih cerkvenih glasbenikov, ki sta ga tokrat organizirala Slovensko Cecilijino društvo in zasebni Zavod za cerkveno glasbo.

Tokratni dan slovenskih cerkvenih glasbenikov so posvetili koralnemu petju. Koral je enoglasno liturgično petje katoliške Cerkve, ki ima začetke v času zgodnjega krščanstva, širilo in bogatilo pa se je vse do poznega srednjega veka.

Dan začeli z vajo in mašo

Srečanje so začeli ob 9. uri dopoldne z vajo za sveto mašo, ki se je začela približno pol ure pozneje, nato pa so bila na vrsti predavanji in delavnice. Zbrani so najprej prisluhnili patru cistercijanu Nikolaju R. Arackiju na temo »Zakramentalna dinamika svete glasbe in petja«, nato pa je Matej Podstenšek iz Konservatorija za glasbo in balet predstavil nove župnijske orgle v Pobrežju.

FOTO: Karlo Smodiš

Popoldanski del namenjen delavnicam

V prvi delavnici popoldanskega dela je Katarina Šter osvetlila temo »Cerkveni zbor in gregorijanski koral«, Gregor Klančič je govoril o »Zborovodji kot liturgičnem sodelavcu«, Dalibor Miklavčič pa o »Nove orgle - nova priložnost za živost liturgične improvizacije«.

FOTO: Karlo Smodiš

Ogled orglarske delavnice

Sledil je še ogled Orglarske delavnice Maribor v Hočah. Celodnevno druženje pa so zaključili z večernicami in prijetnim druženjem.

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh