Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan Zemlje: Obrazi podnebnih sprememb so zelo raznoliki

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 22. 04. 2013 / 11:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dan Zemlje: Obrazi podnebnih sprememb so zelo raznoliki

Dvaindvajseti april je dan, ki je že od leta 1970 rezerviran za Zemljo – po svetu ga obeležuje več kot milijarda ljudi. Kje smo tu kristjani?

Dvaindvajseti april je dan, ki je že od leta 1970 rezerviran za Zemljo – po svetu ga obeležuje več kot milijarda ljudi. Kje smo tu kristjani?

Letošnji dan je v znamenju stare teme naravovarstvenikov – podnebnih sprememb. S sloganom Podnebne spremembe imajo mnogo obrazov želijo organizatorji Earth Day Network opozoriti na različne pojavne oblike sprememb, ki ne vplivajo le na ljudi, ampak na vsa živa bitja.

Na Maldivih je mož zaskrbljeni zaradi selitve družine, ki je posledica dviga morske gladine, kmet v Kansasu se bori, da bi preživel, ker mu je suša vzela pridelke, mreže ribiča na reki Niger pogosto ostajajo prazne, otrok v New Jerseyu je izgubil dom v veliki nevihti, ženska v Bangladešu ne more priti do pitne vode zaradi vedno pogostejših poplav in ciklonov … To so le nekateri primeri, ki kažejo, kako globalno razsežnost imajo podnebne spremembe na Zemlji. Poleg tega njihove posledice prizadenejo tudi živali – polarne medvede v arktičnih območjih, tigri v ogroženih mangrovih v Indiji, kit v s planktonom revnih predelih vedno toplejšega severnega Atlantika …

Mnogim se podnebne spremembe zdijo oddaljene in zavite v meglo – nejasen in zapleten problem, ki je daleč v daljavi in ga bodo reševali naši vnuki. Toda tako je le zato, ker imajo še vedno veliko sreče, da so izolirani od njenih posledic. Podnebne spremembe imajo zelo resnične učinke na ljudi, živali, ekosisteme in naravne vire, od katerih smo vsi odvisni. »Če jih bomo kar pustili, se bodo razširili kot požar,« še pišejo organizatorji Svetovnega dneva Zemlje.

Vsak ima priložnost za spremembe

Vendar ni vse črno, če smo za to pripravljeni kaj narediti – vsak, ki nekaj naredi, da bi pomagal rešiti ta problem, je prav tako »obraz podnebnih sprememb«: podjetniki, ki vidijo priložnost v ustvarjanju novo zeleno ekonomijo, aktivisti, ki organizirajo skupinske dejavnosti in ozaveščevalne kampanje, inženirji, ki oblikujejo čisto tehnologijo prihodnosti, javni uslužbenci, ki se borijo za spremembo zakonov za podnebne spremembe in prizadevajo za njihovo ublažitev, običajni ljudje, ki se zavežejo trajnostnemu življenju …

Organizatorji zato spodbujajo ljudi, da zbirajo in objavljajo fotografije ljudi, žvali in kraje, ki so neposredno prizadeti zaradi podnebnih sprememb, prav tako pa tudi ljudi, ki se odločijo, da glede tega nekaj storijo. Po svetu se danes odvija na tisoče dogodkov, ki opozarjajo na spremembe, s katerimi želijo izpostaviti rešitve in primere dobrih praks, za katere upajo, da bodo navdihnile tudi svetovne voditelje.

Video za svetovni dan Zemlje (v angleščini):
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=s1cG_T0s280

Kot sporočajo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, so podnebne spremembe neločljivo povezane z vodo, ki je nenadomestljiv naravni vir, življenjski prostor in vir številnih dejavnosti: »Z vodo je zato treba ravnati skrbno, celovito in trajnostno, da jo ohranjamo v ustrezni količini in kakovosti.« Žal pa postaja vedno bolj omejena dobrina, na kar vpliva povečevanje števila prebivalstva, naraščajoča urbanizacija, intenzivno kmetijstvo, povečevanje porabe v industriji in pridobivanju energije. Njena poraba se je v zadnjih 50 letih podvojila, kakovost pa zaradi onesnaževanja v povprečju padla.

Upravljanje z vodo nima le nacionalnega, ampak mednarodni pomen, saj je povezana z varnostjo v širšem smislu, ki vključuje ne le nacionalno varnost, ampak tudi družbeno odgovornost, solidarnost in zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb ljudi. »Kot strateška dobrina lahko spodbuja konflikt (nadzor nad viri) ali sodelovanje (upravljanje z viri), je pa lahko tudi pomemben element pokonfliktne obnove in izgradnje miru,« pišejo na ministrstvu.

Kaj pa kristjani?

Tudi za kristjane ima varovanje okolja velik pomen, ki nalaga odgovornost do tega, kar je Bog ustvaril. Že papež Frančišek je pred mesecem dni na umestitveni maši pozval k varovanju okolja z besedami: "Bodimo varuhi stvarstva, Božjega načrta, ne pustimo, da bi znamenja uničenja in smrti spremljala pot našega sveta.« Torej še zdaleč ni vseeno, kako ravnamo z okoljem in predvsem, kaj v vsakdanjem življenju naredimo za to, da bi ga kljub hitremu življenjskemu tempu in modernem življenju zahodne družbe spoštovali in pomagali ohranjati za prihodnje rodove ali kot je rekel ameriški okoljski analitik Lester Brown: Zemlje nismo podedovali od svojih staršev, ampak smo si jo sposodili od svojih otrok.«

Dogodki v Sloveniji

Dan Zemlje bomo z različnimi dogodki in prireditvami obeležili tudi v Sloveniji. Ob robu svetovnega dneva bo v torek na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala četrta Eko konferenca, številne dogodke pa različna društva in organizacije pripravljajo že danes.


Foto: arhiv Družine / T. S., www.earthday.org

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh