Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes goduje zavetnik gasilcev

Za vas piše:
K. C.
Objava: 04. 05. 2016 / 10:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2019 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes goduje zavetnik gasilcev

Danes goduje zavetnik gasilcev

Eden najbolj znanih svetnikov sv. Florijan goduje 4. maja.
Eden najbolj znanih svetnikov, sv. Florijan, zavetnik gasilcev, priprošnjik proti požarom in povodnjim in priprošnjik v sili, goduje 4. maja.

Življenjepis

Rodil se je v 3. stoletju v rimski provinci Norik po vsej verjetnosti v vasi Zeiselmauer blizu Dunaja. Bil je krščen in krščansko vzgojen.

Kot častnik rimske vojske je postal vodja pisarne cesarskega namestnika v Lauriaku (vzhodno od Linza).. Zavrnil je Dioklecijanov ukaz, naj zatira kristjane. Med Dioklecijanovim preganjanjem so tudi v tem mestu zaprli štirideset kristjanov. Florijan jim je želel pomagati, načrtoval je njihov pobeg iz ječe, a je bil ujet in priveden pred namestnika Akvilina. Priznal je, da je kristjan in ni popustil prigovarjanju in grožnjam.

Mučeniška smrt

Izročilo pravi, da je bil obsojen na smrt s sežigom. Pripravili so grmado in ga privezali na drog. Florijan je spodbujal svoje mučitelje, naj pohitijo in čim prej prižgejo grmado: »Ko boste to storili, se bom po plamenih povzpel v nebesa!« Polni jeze so poveljniki ukazali Florijana odvezati. Odločili so se, da ga bodo utopili. Po mučenju so mu na vrat navezali težak kamen in ga vrgli v reko Enns. Pred smrtjo je molil in Bogu priporočil svojo dušo.

Ko je tako klečal na bregu reke in molil, si ga noben izmed vojakov ni upal potisniti v globoko vodo. Legenda pripoveduje, da se je do njega prerinil neki mlad pogan in ga surovo sunil, da se je zvrnil v reko. Ko pa se je nagnil čez ograjo, da bi videl, kako se utaplja, ni mogel videti ničesar, ker je v trenutku popolnoma oslepel. Florijanovo truplo je reka naplavila na skalo pod bregom, nato pa je priletel velikanski orel in ga varoval, da ga pogani niso mogli oskruniti. Pokopala ga je pobožna žena Valerija, ki se ji je svetnik v noči po svoji smrti prikazal. To naj bi se zgodilo leta 304.

Njegove relikvije so pripeljali v Rim. Papež Lucij je del relikvij podaril poljskemu kralju Kazimirju in krakovskemu škofu. Kmalu se je Florijanovo češčenje iz Poljske in Avstrije razširilo po vsej Evropi.

Florijan je zavetnik gasilcev in ga pogosto upodabljajo, ko z vrčem vode gasi ogenj. Je priprošnjik tistih, čigar domove pogosto ogrožata požar ali strela.

Foto: Andrej Praznik, Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh