Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes nov veliki protest za zaščito pitne vode in v podporo Urošu Jernejcu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 05. 2024 / 06:23
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2024 / 06:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes nov veliki protest za zaščito pitne vode in v podporo Urošu Jernejcu
Inženir strojništva Franc Maleiner je na zaslišanju kanal C0 označil za »nestrokoven, pomanjkljiv in neodgovoren, pa tudi zdravstveno in ekološko škodljiv projekt«. FOTO: Siniša Kanižaj

Danes nov veliki protest za zaščito pitne vode in v podporo Urošu Jernejcu

Ker so pozitivne posledice množičnih shodov očitne, pobudnik velikih protestov proti Jankovićevi zastrupitvi pitne vode Aleš Primc poudarja, da morajo nezadovoljni Ljubljančanke in Ljubljančani vztrajati, hkrati pa vabi na že 13. veliki protest, ki bo danes, v ponedeljek, 20. maja 2024, ob 14.30 pred ljubljanskim Magistratom.

Vsak mesec znova se množica občank in občanov uro pred redno sejo Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (MOL) zbere pred Magistratom in glasno opozarja zlasti na spornost gradnje povezovalnega kanala C0, ki je tudi po oceni inženirja strojništva Franca Maleinerja in geografa Damirja Josipoviča nepotreben gradbeni projekt.

Nestrokoven, pomanjkljiv in neodgovoren projekt

Oba sta februarja namreč pričala pred parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji kanala C0. Maleiner je na zaslišanju kanal C0 označil za »nestrokoven, pomanjkljiv in neodgovoren, pa tudi zdravstveno in ekološko škodljiv projekt«, ki da ogroža celotno prebivalstvo Ljubljane in okolice.

Janković še vedno ni zagnal kanala C0

Aleš Primc spodbuja nezadovoljne Ljubljančan(k)e, da njihova prizadevanja za zaščito čiste pitne vode v pipah odlično potekajo, saj župan Zoran Janković niti v zadnjem mesecu še ni zagnal »nevarnega, protizakonitega in protiustavnega« kanala C0, ki bi po njegovem zastrupil vodo, ki jo dnevno pije več kot 300.000 ljudi.

3 milijone litrov nevarnih kanalizacijskih odplak dnevno

»Janković želi nad zbirališči pitne vode dnevno pretočiti 3 milijone litrov nevarnih kanalizacijskih odplak. Cevi, ki jih vgrajujejo, zagotavljajo vodotesnost skladno s standardom EN 1610, po katerem lahko cevi puščajo 3 decilitre na uro na 1 m2 zalite površine,« pojasnjuje opozicijski mestni svetnik stranke Glas za otroke in družine.

Najbolj potresno območje v Sloveniji

In nadaljuje, da lahko v enem samem dnevu na 2 kilometrih kanala C0 izteče 14.000 litrov, pa bo še vedno vse skladno s standardom EN 1610. Obenem kanal C0 poteka na najbolj potresnem območju v Sloveniji, njegovi gradni pa nasprotujejo tudi NIJZ in mnoga druga strokovna združenja in vplivni posamezniki, poznavalci problematike.

V podporo Urošu Jernejcu

Ponovno bodo protestniki izrekli tudi podporo pokončnemu lastniku zemljišča Urošu Jernejcu, ki ga Janković in Odvetniška družba Čeferin tožita za 50.000 evrov, ker je razkril nezakonito Jankovićevo podkupovanje v zameno, da se Jernejc ne bi prijavil kot stranski udeleženec v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Vsi smo Uroš Jernejc!

Jernejc je tvegal kazenski pregon, ko je skrivaj snemal pogovor z uslužbenko MOL Špelo Mazej z Oddelka za ravnanje z nepremičninami, ki je v prisluhih močno obremenila tudi Jankovića. »Uroš Jernejc v tej nezakoniti tožbi ne sme ostati sam! Vsi smo Uroš Jernejc! Pridite in izrazite podporo Urošu Jernejcu tudi vi!« vabi na današnji protestni shod Aleš Primc.

Zavožen 135-milijonski evropski projekt

Kot opozarja Primc, Janković prikriva tudi, da je zavozil 135-milijonski evropski projekt, katerega manjši del je tudi kanal C0, glavnina projekta pa je izgradnja 88 kilometrov kanalizacije po Ljubljani, ki je župan ni izvedel v celoti, s čimer je zapravil evropska sredstva, čeravno izgradnji teh 88 kilometrov kanalizacije po ljubljanskih ulicah nihče ne nasprotuje.

Kljub enotni podpori v Mestnem svetu

»Namesto, da bi se od leta 2017 do konca lanskega leta ukvarjal s tem glavnim delom evropskega projekta, je vse sile usmerjal v nevaren in nezakonit 'drekovod' in s tem zavozil ves projekt. Krivda za izgubo evropskih sredstev je izključno Jankovićeva, saj ima izgradnja kanalizacije po ljubljanskih ulicah enotno podporo v Mestnem svetu,« je še podčrtal Aleš Primc.

Prizadevanja tečejo na več ravneh

Prizadevanja za zaščito pitne vode tečejo na več ravneh: s protesti pred Magistratom, uporom kmetov in lastnikov zemljišč, po sodni poti, s prijavami na inšpekcije, prek parlamentarne preiskovalne komisije pod vodstvom Anje Bah Žibert (SDS), v ljubljanskem Mestnem svetu, prek strokovnih združenj in posameznikov …

Pomembno je množično vztrajati

»Protesti pred ljubljanskim Magistratom so ključni, saj lahko na njih vsak od nas pokaže, da zahteva čisto pitno vodo, ki je naša ustavna in naravna pravica, saj brez vode ni življenja. Zdaj, ko smo dosegli tudi pomembne sodne zmage, je pomembno, da množično vztrajamo,« spodbuja Primc udeležbo na današnjem velikem protestnem shodu ob 14.30 pred Magistratom.

Ob Primcu še Aleš Hojs, Brane Grad in Nada Žgur

Tokratni bo že 13. po vrsti, zbrane pa bosta poleg pobudnika in organizatorja Aleša Primca nagovorila še predsednik ljubljanskega mestnega odbora Slovenske demokratske stranke (SDS) in kandidat za evropskega poslanca Aleš Hojs ter predstavnik kmetov in borcev za zaščito čiste pitne vode Brane Grad. Kulturni program bo oblikovala pevka in glasbena pedagoginja Nada Žgur.

Pisno svetniško vprašanje

Sicer pa je Primc pred današnjo sejo Mestnega sveta MOL zastavil pisno svetniško vprašanje o pravnih podlagah za izplačilo za neuveljavljanje pravice do stranske udeležbe in nedeljskem delu Špele Mazej, saj na ustavna vprašanja in pobude na 13. seji ni prejel zadovoljivega odgovora župana Zorana Jankovića.

O Jankovićevem domnevnem podkupovanju

Primca zanima, v koliko primerih je župan v zadnjem desetletju upravičence podkupil ali jih skušal podkupiti, da bi/so se odrekli ustni obravnavi ali statusu stranskega udeleženca v postopkih izdaje gradbenih dovoljenj; koliko denarja je bilo za to porabljenega; iz katerih proračunskih postavk so bile financirane te podkupnine; in katere so zakonske podlage za Jankovićevo domnevno podkupovanje.

Nedeljsko delo Špele Mazej

Glede na to, da je uslužbenka MOL Špela Mazej kmeta Uroša Jernejca obiskala v nedeljo popolne, pa Primca zanima tudi, kakšna je bila županova utemeljitev za odreditev nujnega nedeljskega dela zanjo, ali je imela Mazejeva tedaj evidentiran službeni izhod oziroma ali se je štempljala in kolikšno plačilo je prejela za to nedeljsko delo.

Poškodovan tlak pred vhodom v stolnico

Hkrati je svetnik Glasu za otroke in družine v pisnem svetniškem vprašanju opozoril na poškodovan oziroma uničen tlak pred vhodom v ljubljansko stolnico sv. Nikolaja, ki ni le grd na pogled, temveč tudi nevaren za hojo, zlasti za starejše in gibalno ovirane, in prosil, naj mestna uprava ne čaka, da se bo kdo resno poškodoval, temveč naj ukrepa takoj.

Kristjanofobija?

»Tako sramotno neurejen tlak pred vhodom v stolnico je mogoče razumeti tudi kot Jankovićevo kristjanofobijo. Predlagam, da se tlak pred stranskim vhodom v stolnico na Ciril-Metodovem trgu v najkrajšem času dostojno popravi, da se preprečijo poškodbe domačinov in turistov ter da se uredi primeren izgled tega znamenitega in turistično zelo obiskanega dela Ljubljane,« je predlagal Primc.

Nalaganje
Nazaj na vrh