Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes obhajamo mednarodni dan družine

Objava: 15. 05. 2014 / 09:19
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Danes obhajamo mednarodni dan družine

Sveti sedež opozarja na naraščajoče število parov brez otrok po vsej Evropi.

Na današnji dan, 15. maja, obhajamo mednarodni dan družine. Kot spominjajo pri Radiu Ognjišče, ga je Organizacija Združenih narodov določila leta 1993. Z mednarodnim dnevom družine naj bi okrepili javno podporo družini kot temeljni celici družbe. Medtem ko v Sloveniji prevladujejo enostarševske družine, večinoma matere z otroki, pa Sveti sedež opozarja na naraščajoče število parov brez otrok po vsej Evropi.

Po podatkih državnega statističnega urada v Sloveniji živi več kot 567.300 družin. Med temi je veliko družin, ki jih sestavljata zunajzakonska partnerja z otroki ali brez njih, narašča pa število enostarševskih družin, predvsem mater z otroki, ki jih je bilo v letu 2011 zabeleženih skoraj 120.000. Tretjina mater v teh družinah ni bila poročenih.

Na izziv družine v sodobni družbi je v teh dneh opozoril predsednik Papeškega sveta za družino pri Svetem sedežu nadškof Vincenzo Paglia, odgovoren za pripravo praznovanja svetovnega dneva družin septembra prihodnje leto v ameriški Filadelfiji, danes pa bo na sedežu Združenih narodov v New Yorku države članice ZN pozval k varovanju krščanske družine.

Pred tem je nadškof Paglia za Radio Vatikan povedal, da bi morala družina, ki ima prednost pred družbeno organizacijo, to navdihovati. Nadškof je izrazil veselje, da hočejo Združeni narodi z mednarodnim dnevom družine vlade primorati, naj postavijo družino v središče svoje politike. Kajti brez družine se v samem temelju slabi zgodovina. Sveti sedež se zaveda nujnosti te teme in želi poudariti, da je »družina zaradi svoje posebne sestave, to seveda velja za večino naših družin, o očetih, materah, otrocih, starih starših in vnukih, da je ta družina najpomembnejši vir za naše družbe ter razvoj naših družb v človeškem merilu«.

Ob letošnjem svetovnem dnevu družin je predsednik papeškega sveta spomnil na izziv vloge očeta ter na nevarnost družin brez otrok v evropskih družbah. »Evropska težnja, da bi ustvarili »razdružinjeno« družbo, kaže, kako smo zanemarili povezanost s soljudmi, ker se nam zdi preveč naporno in neznosno, da bi se za vse življenje zavezali enemu človeku. To pomeni, da na koncu šteje samo »jaz« in to je jasna pot, da uničimo socialnost.« Zato ima po besedah nadškofa Paglie krščanska družina nalogo, da poglobi vrednoto družine.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.

Foto: arhiv Družine (O. N.)

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh