Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes obhajamo svetovni dan preprečevanja samomora

Objava: 10. 09. 2012 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Danes obhajamo svetovni dan preprečevanja samomora

Slovenija je po samomorilnosti tretja med sedemnajstimi državami članicami Evropske zveze.

Letos mineva deset let, odkar sta Svetovna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) 10. september razglasili za svetovni dan preprečevanja samomora. Kot poroča STA, v letošnjem sporočilu pozivata javnost k preprečevanju samomora po vsem svetu. Pri tem izpostavljata krepitev varovalnih dejavnikov in vzbujanje upanja s ciljem odvrniti čim več ljudi od samomora.

Po navedbah STA si na svetu vsako leto življenje vzame približno milijon ljudi. Leta 2011 je v Sloveniji zaradi samomora umrlo 436 prebivalcev, 347 moških in 89 žensk, ki so bili v povprečju stari 57 let. Skupno število žrtev je bilo lani sicer za četrtino manjše kot pred dvema desetletjema, a še vedno si povprečno na vsakih dvajset ur ena oseba vzame življenje. Med prebivalci, ki so umrli preteklo leto, je tako vsaka 43. oseba umrla zaradi samomora. Med najpogostejšimi vzroki prezgodnje umrljivosti, o kateri govorimo, kadar smrt posameznika nastopi pred njegovim 65. rojstnim dnem, je samomor zasedel peto mesto. Skoraj vsaka štirinajsta umrla oseba, ki je bila mlajša od 65 let, si je namreč sama vzela življenje.

Kot še poroča STA, so za leto 2010 na Eurostatovi spletni strani o standardizirani stopnji samomora trenutno na voljo podatki le za sedemnajst držav članic Evropske zveze. Med temi državami se Slovenija z vrednostjo 17,2 uvršča na tretje mesto. Najvišjo stopnjo samomorilnosti je imela Madžarska (21,7), sledila pa ji je Latvija (17,5). Samomorilnost je bila najnižja v Grčiji (2,9) in Španiji (5,8).

Foto: Edouard Manet, Samomor (Wikipedija)

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh