Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes podelitev nagrade Saharova beloruski opoziciji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 12. 2020 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2020 / 09:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes podelitev nagrade Saharova beloruski opoziciji

Danes podelitev nagrade Saharova beloruski opoziciji

Nagrado bo izročil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

FOTO: Wikipedia

V Evropskem parlamentu bodo danes beloruski opoziciji podelili letošnjo nagrado Saharova za svobodo misli, poroča STA. Na opoldanski slovesnosti bo nagrado predstavnikom opozicije, med katerimi bo tudi njihova voditeljica Svetlana Tihanovska, izročil predsednik parlamenta David Sassoli.

Beloruska opozicija, zbrana v t. i. koordinacijskem svetu, zahteva odstop beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, nagrado pa je dobila za pogum in odločnost v boju proti režimu, pri katerem vztraja na množičnih protestih. Kot je ob razglasitvi nagrade novembra dejal Sassoli, so člani opozicije »na strani resnice, ki je groba sila nikoli ne more premagati«. Spodbudil jih je, naj ostanejo odločni in naj ne odstopijo od svojega boja. »Mi vam stojimo ob strani,« je zatrdil Sassoli.

Po spornih predsedniških volitvah v Belorusiji tamkajšnji državljani pod vodstvom opozicije od avgusta množično protestirajo proti režimu. Za zmagovalca volitev se je razglasil Lukašenko, opozicija, ki vztraja, da je dejanska zmagovalka Tihanovska, pa zahteva njegov odstop, izpustitev vseh političnih zapornikov in konec policijskega nasilja nad mirnimi protestniki.

Tihanovska svoj boj nadaljuje iz Litve, kamor se je zatekla po volitvah

Številne predstavnike opozicije so med protesti zaprli ali pa so zbežali iz države. Tihanovska se je po volitvah zatekla v Litvo, od koder nadaljuje svoj boj.

Evropska zveza je zaradi represije nad prebivalstvom sprejela sankcije proti 55 beloruskim posameznikom, tudi proti Lukašenku, toda Tihanovska je prejšnji teden izrazila razočaranje, ker je Evropska zveza prepočasna in preveč neodločna pri ustrezni pomoči Belorusom. Po njenem mnenju bi morala Evropa storiti več pri pomoči beloruskemu opozicijskemu gibanju, še posebej z več gospodarskimi sankcijami, da bi Lukašenka prisilila k odstopu.

Letos med finalisti tudi mosulski nadškof Najeeb Moussa Michaeel

Med finalisti so bili letos še okoljski aktivisti Guapinol v Hondurasu in mosulski nadškof Najeeb Moussa Michaeel. Nagrajenca je izbrala konferenca predsednikov, torej predsednik parlamenta in vodje političnih skupin.

Evropski parlament nagrado Saharova podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora.

Lani je nagrado prejel Ilham Tohti, ujgurski gospodarstvenik, ki se bori za pravice zatirane muslimanske manjšine Ujgurov na Kitajskem.


FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh