Zapri
Iskanje

Danes še čas za oddajo vloge!

Objava: 10. 02. 2014 / 07:39
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Danes še čas za oddajo vloge!

Danes še čas za oddajo vloge!
Izteka se podaljšani rok za vloge o vzdrževanih družinskih članih.
Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti, so imeli do 10.2. čas za oddajo vloge. Običajno se ta rok izteče 5. februarja, vendar so ga letos zaradi vremenske ujme za nekaj dni podaljšali.
Davčne olajšave za vzdrževane družinske člane znižujejo davčno osnovo ter posledično znesek davka, ki ga plača zavezanec. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka višja. Za leto 2013 se lahko za enega otroka letna davčna osnova zniža za 2436,92 evra, za drugega otroka za 2649,24 evra, za tretjega otroka za 10.811,62 evra in za vsakega naslednjega še za več kot za predhodnega.

Posebna olajšava se za istega vzdrževanega družinskega člana prizna samo enemu zavezancu, drugemu pa le morebitna razlika do celotne višine olajšave, če je prvi zaradi prenizke osnove za dohodnino ne more izkoristiti v celoti.

Na Davčni upravi RS (Durs) zato zavezancem svetujejo, naj se pred oddajo vloge s svojimi družinskimi člani dogovorijo glede uveljavljanja posebne olajšave, pri tem pa si lahko pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je dostopen na njihovi spletni strani.

Podpisano vlogo morajo zavezanci oddati po pošti ali osebno na pristojni davčni urad oziroma izpostavo (kjer je zavezanec vpisan v davčni register). Vlogo je mogoče oddati tudi prek Dursovega sistema eDavki. Obrazec je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, natisniti pa ga je mogoče tudi s spletne strani Dursa.

Sneg in žled, ki sta v začetku februarja okovala Slovenijo, sta povzročila težave tudi uslužbencem Dursa. Zaradi izpada električne energije je bilo delovanje moteno predvsem v davčnih uradih v Logatcu, Postojni in Cerknici.

Vir: STA / M. M. Š.
Foto: arhiv Družine (A. Ž.)

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh