Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes se začenja Svetopisemski maraton

Za vas piše:
P. G.
Objava: 20. 01. 2024 / 05:04
Oznake: Molitev, Sveto pismo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2024 / 13:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes se začenja Svetopisemski maraton
Vsi smo vabljeni, da se na različne načine pridružimo branju in premišljevanju Božje besede. FOTO: Tatjana Splichal

Danes se začenja Svetopisemski maraton

Tradicionalni vseslovenski Svetopisemski maraton se bo letos odvijal že sedemnajstič. Pričenja se danes, 20. januarja, potekal pa bo do četrtka, 25. januarja. Letošnje geslo je iz Psalma 139: »Gospod, preizkusil si me in me poznaš.«

Svetopisemski maraton je izmenično, nepretrgano branje Svetega pisma – 24 ur na dan. Ne gre za tekmovanje v hitrem branju Svetega pisma, ampak za prebiranje Božje besede, molitev bralca in poslušalcev. Beseda »maraton« nakazuje le, da gre za vztrajanje, saj kristjani različnih veroizpovedi ob Božji besedi bedimo teden dni, podnevi in ponoči.

Kristjani različnih veroizpovedi Božjo besedo beremo šest dni. FOTO: Tatjana Splichal

Osrednji in spremljevalni program

Osrednji del maratona je branje Svetega pisma, vsako uro je na vrsti druga skupina bralcev. Prebere se celotno Sveto pismo. Pred epidemijo je branje potekalo v živo, zadnja leta pa po Zoomu, zato je priložnost, da se ga udeležimo od koderkoli, toliko večja.

Več informacij o spremljevalnem programu in mini maratonih najdete TUKAJ.

Organizatorji pa vsako leto poskrbijo tudi za spremljevalni program. Letošnji dogodki vabijo k izkušnji živeti Sveto pismo v vsakdanjem življenju. Različne skupine bodo predstavile programe, ki pomagajo Besede spraviti v dejanja. Pridružite se na daljavo skupinam Ecclesia, Zdravilna beseda in Beseda življenja, mlajše pa povabite na mladinski in otroški program. Eden od večerov bo namenjen tudi predavanju o tem, kako ne brati Svetega pisma, nocoj ob 19. uri pa organizatorji vabijo v Šenčur, kjer bo gostoval Matic Vidic, ki smo ga nedavno gostili tudi na Družini.

Kako se udeležiti maratona?

Če želite tudi vi eno uro glasno brati po Zoomu, se prijavite na spletni strani maratona. Na voljo je le še nekaj terminov! Vabljeni, da si s svojo skupinico vsaj treh članov rezervirate uro branja. Ne pozabite tudi natančno prebrati navodil.

Branje prijavljenih skupin poteka preko Zooma, kot poslušalci pa ga lahko spremljamo na Youtubu.

Če želite branje samo spremljati oz. poslušati, pa se lahko pridružite preko Youtube prenosa v živo, ki se začne nocoj ob 20.00.

Bi raje brali v živo?

Če imate raje branje v živo, se ponuja možnost organizacije ali udeležbe na lokalnem mini maratonu. Mini maraton je namenjen lokalnim skupinam, da za nekaj ur ali celo ves dan združi moči in organizira branje Božje besede na svoji lokaciji. Na spletni strani Svetopisemskega maratona so objavljena gradiva za različne mini maratone: mini maraton v cerkveni skupnosti, družinski mini maraton, zakonski, veroučni in mini maraton v bolnišnici. Tam najdemo tudi seznam vseh prijavljenih mini maratonov, ki se jim lahko pridružimo. Nabralo se jih je že preko 60!

V marsikateri župniji organizirajo mini maraton v živo. FOTO: Tatjana Splichal

Sveta pisma za Ugando

Lansko leto je bila v času maratona možnost darovanja za Sveta pisma za prebivalce Senegala. Skupaj smo jih podarili 200, veselje v misijonu s. Zorice Blagotinšek pa je bilo nepopisno. Letos organizatorji vabijo k darovanju za Sveta pisma, ki bodo namenjena prebivalcem Ugande, kjer deluje s. Urša Marinčič. 75 % tamkajšnjih prebivalcev je namreč kristjanov, le 15 % pa jih ima svoje Sveto pismo.

Nalaganje
Nazaj na vrh