Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes v veljavi novi zakon o pravilih cestnega prometa

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 11. 08. 2021 / 06:00
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2021 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes v veljavi novi zakon o pravilih cestnega prometa
Novi zakon o pravilih cestnega prometa prinaša vrsto novosti, med drugim tudi pri zavijanju v desno v primeru rdeče luči. FOTO: Pexels

Danes v veljavi novi zakon o pravilih cestnega prometa

16. julija 2021 je Državni zbor sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki v veljavo stopa danes. Prinaša precej sprememb, ki zadevajo med drugim višine kazni in urejajo lahka motorna vozila.

Novela zakona temelji na načelu defenzivnega ravnanja, načelu zaupanja ter načelu varstva šibkejših udeležencev cestnega prometa. Navajamo nekaj najpomembnejših novosti.

Uporaba čelade

Do 18. leta starosti je ustrezno pripeta zaščitna čelada obvezna, imeti jo morata voznik in potnik na kolesu in lahkem motornem vozilu. Izjeme so invalidski vozički na motorni pogon. Uporabo zaščitne čelade priporočajo tudi po 18. letu, tako kot to velja tudi za kolesarje.

Svetlobni in zvočni znaki

Njihova neuporaba se bo novem strožje kaznovala, še posebej pri vozilih s prednostjo za spremstvo in v spremstvu in tiste, ki se vozilu s prednostjo priključijo. Obenem se je potrebno s ceste na odstavni pas umakniti skupini vozil, ki je na nujni vožnji, saj zagrožena globa znaša 300 eur.

Tudi lahka motorna vozila, npr. skiroji morajo imeti na zadnji strani nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene bočne ali oranžne odsevnike. Ob vožnji ponoči naj ima skiro na sprednji strani prižgano luč in na zadnji pozicijsko svetilko.

Zakon v podrobnejši meri ureja tudi področje lahkih motornih vozil, med drugim električnih skirojev. FOTO: Pexels

Bočna razdalja

Po novem mora nujna bočna razdalja pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil, mopedov, katerih hitrost ne presega 25 km na uro znašati 1,5 m. 

Redarji in nadzorniki

Občinski redarji in cestninski nadzorniki imajo po novem večja pooblastila Po novem lahko redarji nadzirajo promet v skupnem prometne prostorju, pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil in prepoved vpeljevanja v križišče pri zeleni luči. Preverjali bodo lahko tudi uporabo zimske opreme.

Udeležba lahkih motornih vozil

Sem sodijo invalidski vozički, seagway, skiroji ter rolke na električni pogon, katerih konstrukcijsko določena hitrost ni večja od 25 km/h ter niso širši od 80 cm. Voziti morajo po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Če teh površin ni ali niso prevozne, lahko vozijo ob desnem robu vozišča v naselju, kjer je hitrost vožnje omejena na 50 km na uro.

Izjema so invalidski vozički na motorni pogon.

Zavijanje v desno pri rdeči luči

V primeru preglednega križišča lahko na desno zavijemo tudi v primeru rdeče luči, če je smer prosta in kadar je ob drogu semaforja prometni znak za vožnjo ob rdeči luči na semaforju.

Višje globe za uporabo mobilnega telefona med vožnjo

Zaradi zaskrbljujočega naraščanja trenda uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, poleg globe, ki znaša 250 evrov, voznik po novem prejme še tri kazenske točke.

Poleg tega so po novem višje kazni za uporabo slušalk med vožnjo s skirojem ali kolesom, s 40 evrov je ta poskočila na 120 evrov.

Nižje kazni za previsoko hitrost

Čeprav je neprilagojena hitrost bila in ostaja eden od poglavitnih vzrokov prometnih nesreč, se globe zanjo znižujejo. Po novem je meja za prekoračitev 10 km/h in ne 5 in sicer to velja za hitrosti v območju umirjenega prometa, območjih za pešče, skupne prometne prostore v naselju ter dovoljene hitrosti na hitri cesti in avtocesti.


Medtem ko se globa za neplačilo parkirnine v mestih znižuje, se obenem zvišuje znesek globe za parkiranje na invalidskih parkirnih mestih. FOTO: Shutterstock

Pretečeno vozniško dovoljenje

Po novem vožnja z vozniškim dovoljenjem, ki je datumsko poteklo, ne velja več za hujši prekršek, niti vam zaradi tega ne zasežejo vozila.

Otroci

Otroci, ki v višino merijo več kot 140 cm in tehtajo več od 36 kg lahko sedijo na avtomobilskih sedežih, med drugim tudi sovoznikovem ter so pripeti z varnostnim pasom za odrasle.

Parkiranje na invalidskih parkirnih mestih

Globe za takšno parkiranje bo po novem znašala 200 evrov in ne 80 evrov, kot je to veljalo do sedaj. Bo pa po novem največja globa za neplačilo parkirnine v mestu omejena na 40 evrov.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh