Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes zaradi stavke zaprta večina šol in vrtcev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 03. 2022 / 06:44
Oznake: Mladi, Šolstvo, Šola
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2022 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes zaradi stavke zaprta večina šol in vrtcev
Danes bodo učilnice večinoma samevale. FOTO: Tatjana Splichal

Danes zaradi stavke zaprta večina šol in vrtcev

Pod okriljem sindikata SVIZ se bo danes okrog 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pridružilo splošni stavki, zaradi katere bodo zaprti vrtci, osnovne in srednje šole ter fakultete, bo pa poskrbljeno za nujno varstvo za najmlajše.

Kot so sredi februarja pojasnili v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanost in kulture Slovenije (SVIZ), se je od 40.729 zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki so se udeležili glasovanja, 91,4 % opredelilo za stavko, rezultate pa je v roku sporočilo 731 od 760 zavodov, v katerih je SVIZ organiziran. V glavnem stavkovnem odboru sicer napovedujejo, da ne gre za enodnevno stavko, temveč za »stavko do izpolnitve stavkovnih zahtev«, in najavljajo, da se bodo o nadaljevanju stavkovnih dejavnosti predvidoma ponovno odločali prihodnji ponedeljek.

Stavkovne zahteve

Med stavkovnimi zahtevami so takojšnja sklenitev dogovora o izplačilu povečanih delovnih obremenitev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter ovrednotenju izpostavljenosti tveganjem in nevarnostim zaposlenim med epidemijo, takojšnje zvišanje plač vseh zaposlenih glede na že dogovorjena zvišanja plač v drugih delih javnega sektorja, takojšnje zvišanje plač v spodnji tretjini plačne lestvice, takojšnja uskladitev vrednosti plačnih razredov z inflacijo in takojšnja uvedba novega, četrtega naziva strokovnih delavcev (višji svetnik).

V nekaterih šolah pouk bo

O pridružitvi splošni stavki so se z glasovanjem izrekali zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih po Sloveniji in se večinsko opredelili za začetek stavke. Vseeno pa bo na nekaterih vrtcih in šolah po državi, ki se stavki niso pridružili (okrog 70 jih je), delo danes potekalo nemoteno in po običajnem urniku. Tako se za pridružitev stavki denimo niso odločili v OŠ Železniki, OŠ Medvode, OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, OŠ Dobravlje, OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka, OŠ Vižmarje Brod, OŠ Poljane, OŠ Domžale, OŠ Col, OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, OŠ Frana Albrehta Kamnik …

Brez stavke na obeh katoliških OŠ

Tudi na OŠ Draga Bajca Vipava niso izglasovali stavke in bo pouk danes potekal nemoteno, kar pa po besedah ravnateljice Mojce Pev ne pomeni, da si ne »želijo ureditve statusa in plač čisto vseh zaposlenih«. Glavni razlog, da se za stavko niso odločili, so po njenih besedah trenutne razmere v družbi. Stavki se danes ne pridružujeta niti obe slovenski katoliški osnovni šoli, OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana in OŠ Montessori Maribor. »Smo zasebna ustanova, naši učitelji niso v sindikatih in danes ne stavkamo,« je pojasnila ravnateljica OŠ Montessori Stanka Čremožnik Parpaillon.

Ministrica obžaluje stavko

Na današnjo splošno stavko, zaradi katere bo po napovedih zaprtih med 600 in 700 vzgojno-izobraževalnih zavodov, se je z obžalovanjem odzvala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec. »Vsi skupaj smo si kot družba prizadevali, da v tem šolskem letu vrtci, šole in fakultete zaradi epidemije niso niti za en dan zapirali vrat, zato obžalujem, da se bodo danes ponekod zapirali zaradi nejevolje nekaterih zaposlenih. Naj se za dobro šolajočih in njihovih družin problemi rešujejo za skupno mizo in skozi dialog,« je pozvala ministrica.

Kupi v trgovini

Razprodano
Šolski infarkt
Drugi priročniki
20,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh