Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv ministrstev na napovedani stavki

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 02. 2022 / 19:29
Oznake: Šolstvo, Vlada, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 19:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv ministrstev na napovedani stavki
Stavka je napovedana za 16. februar od 7. do 22. ure. FOTO: Tatjana Splichal

Odziv ministrstev na napovedani stavki

Po ocenah ministrstva za zdravje je napoved stavke sindikatov zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege (za 16. februar od 7. do 22. ure) prenagljena, saj lahko – tako verjamejo – skupaj za pogajalsko mizo najdejo najboljše rešitve za zdravstveni sistem.

»Verjamemo, da smo si v teh zahtevnih časih za zdravstvo, ki komaj še nosi breme pandemije, pripravljeni prisluhniti in iskati kompromise. Če bo do stavke res prišlo, pa je najpomembneje, da ni okrnjena zdravstvena obravnava pacientov,« poudarjajo na ministrstvu, kjer morajo zahteve sindikata, od katerih ti ne odstopajo, še preučiti.

Zagotovljen bo minimum delovnega procesa

Danes so se vendarle nadaljevala pogajanja med vladno stranjo in sindikati, nezadovoljnimi nad ponujenim, ki zahtevajo dvig plač, primerljiv z dvigom plač zdravnikov za 6 plačnih razredov. Med stavko bodo sicer stavkajoči zagotavljali minimum delovnega procesa skladno z zakonom o stavki, področno zakonodajo in kolektivnimi pogodbami. Udeležba v stavki je ustavna pravica slehernega zaposlenega in ni vezana na članstvo v sindikatih, pa izpostavljajo sindikati.

Tudi SVIZ napoveduje možnost stavke

Tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) napovedujejo stavko za 9. marec, če jo bo na izrekanju o njej prihodnji teden podprla večina članstva. Do stavke ne bo prišlo, če bodo prej dosegli uresničitev zahtev glede sklenitve sporazuma o plačilu dodatnega dela zaradi epidemije in zvišanju plač vsem zaposlenim.

Na ministrstvu poudarjajo, da se zavedajo preobremenjenosti učiteljev. FOTO: Tatjana Splichal

Ministrstvo se zaveda preobremenjenosti

Na to so se že odzvali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in poudarili, da od prvega dneva epidemije redno in dejavno sodelujejo z vzgojno-izobraževalnimi zavodi in jim pomagajo, hkrati se zavedajo preobremenjenosti, s katero se zaradi trenutnih razmer sooča glavnina družbe.

Dodatna sredstva za plačilo nadomeščanj

Nazadnje je včeraj ministrica dr. Simona Kustec podpisala sklep o zagotavljanju še dodatnih sredstev za plačilo nadomeščanj. Tako se z namenom zagotavljanja nemotenega delovanja šol in zavodov od letošnjega januarja do kvečjemu 30. junija 2022 določa obseg dodatnih sredstev za plačilo nadomeščanj v skupni vrednosti 2 milijona evrov.

Več kot 70 milijonov evrov

Od začetka epidemije je bilo za ukrepe, povezane z delom zaradi covida-19, na polju vzgoje in izobraževanja namenjenih prek 70 milijonov evrov, še dodajajo na ministrstvu, na katerem bodo aktivno sodelovali tudi prek vladne pogajalske skupine za pogajanja in usklajevanja z reprezentativnimi sindikati.

Nalaganje
Nazaj na vrh