Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dar za nepopolne

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 18. 02. 2015 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dar za nepopolne

Pogovor z nadškofom Stanislavom Zoretom o zakramentu svete spovedi.
Celoten pogovor lahko preberete v februarski številki revije za krščansko duhovnost Božje okolje z naslovom In jaz te odvežem.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore ima s spovedovanjem lepe izkušnje. Kot rektor bazilik Marije Pomagaj na Brezjah in Sveta Gora ter pozneje na Tromostovju v Ljubljani se je srečeval s številnimi verniki, ki so prihajali obnavljat svoj ranjeni odnos z Bogom. Za Božje okolje je med drugim razložil, kako moramo ta zakrament pravilno razumeti in prejemati. Za konec pa dodal, da upa, da bo tudi kot nadškof lahko spet kmalu redno spovedoval.






Velika večina ima izkušnje s spovedjo samo z ene strani spovednice. Kako pa je na drugi strani?

Ko sem prvič šel »na drugo stran«, me je bilo zelo strah in sem imel tremo. Skrbelo me je, na kakšen način bom poslušal in sprejel človeka, ki prihaja k spovedi. S prakso pa sem spoznal, da nisem jaz tisti, ki človeku odpušča grehe in sprejema njegovo breme, temveč je to Bog. In s to zavestjo ni več težko stopiti v spovednico, čeprav se tam včasih razkrivajo težke stvari, pa tudi zapustiš je ne obremenjen. Lepo je.

Kakšne spovedi se vas osebno najbolj dotaknejo?

Spovedi, v katerih začutim, da je človek v resnici prišel po Božje odpuščanje. Da se je v pripravi na spoved srečal s seboj in svojim grehom. Da prihaja pred Gospoda zato, da bi mu Gospod odpustil. Dostikrat so to mlajši ljudje, ki se znajo izredno lepo pripraviti na spoved, ki na ne olepšujejo svojega stanja, ne iščejo izgovorov in opravičil, ampak preprosto razgrnejo pred Gospoda, kar je v njih.

Kateri so učinki tega zakramenta?

Predvsem osvoboditev. Spoved je eden tistih darov, ki jih je Jezus Kristus podaril človeku kot Odrešenik sveta in Odrešenik človeka. »Prišel sem, da bi imeli življenje, da bi ga imeli v izobilju,« je rekel. »Prišel sem iskat grešnike.« Zdravnika potrebujejo bolni, ne zdravi. Zato je učinek tega zakramenta ravno ta: Jezus se po svojem božjem usmiljenju in ljubezni dotakne človeka in njegove notranjosti. Človeku odpre pot naprej, da lahko živi, da lahko stopi v svojo prihodnost. To je zastonjski Božji dar, ki ga ne moremo izsiliti, kupiti ali pridelati. Zanimivo je, da ta dar lahko dobi samo nekdo, ki se zaveda, da je grešnik. To ni dar za popolne.

Pogovarjala se je Katarina Ropret.

Več o tem, kakšno moč ima zakrament svete spovedi, si lahko preberete v februarski številki revije za krščansko duhovnost Božje okolje z naslovom In jaz te odvežem.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh