Zapri
Iskanje

Darilo pisatelju Borisu Pahorju

Za vas piše:
A. P.
Objava: 31. 03. 2022 / 09:34
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2022 / 09:43
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Darilo pisatelju Borisu Pahorju

Darilo pisatelju Borisu Pahorju
Boris Pahor leta 2013 ob 100-letnici. FOTO: Tatjana Splichal
Pisatelj Boris Pahor bo za 108 let in pol dobil knjižno darilo posebne vrste. Izšla je knjiga Most čez Zaliv, posvečena dvema revijama, »ki sta od 1964 v Trstu odpirali okna v svobodnejši svet«.

Eno je ustanovil Boris Pahor, ki je bil vsa leta (do 1990) njen urednik in vodilni avtor. S svojimi besedili in uredniškim delom je bistveno prispeval k intelektualni rasti Slovencev, ki so tedaj živeli v jugoslovanskem, precej manj svobodnem svetu kot Slovenci za mejo ter razseljeni po svetu.

Za mnogo izzivalnih misli in izmenjavo mnenj je poskrbel tudi Most pod vodstvom Aleša Lokarja in Vladimirja Vremca. Odnos med revijama je bil napet, osnovne ambicije pa enake: Kritično osvetljevati kulturno in družbeno dogajanje ter razkrinkavati tako imenovane tabu teme, ki jih je v matični domovini vzpostavil režim enoumja.

Knjigo bo Borisu Pahorju izročila Alenka Puhar, ki je bila pobudnica simpozija z enakim naslovom (oktobra 2021 v Ljubljani) in je uredila zbornik. Besedila so prispevali Vladimir Vremec, Drago Štoka, Lev Detela, Loredana Umek, Feliks Bister, Lojze Peterle, Miha Glavan, Tomaž Ivešić, Ivo Jevnikar, Marjan Frankovič in Alenka Puhar. Dodana sta jim tudi dva pogovora – z Borisom Pahorjem kot urednikom in arhitektom Borisom Podreko, ki je oblikoval Most in zanj marsikaj napisal in narisal. Alenko Puhar bo na obisk pri Pahorju spremil Ivo Jevnikar, ki je za simpozij opisal delo Stanka Janežiča, in Željko Oset, direktor Muzeja slovenske osamosvojitve.

Knjigo Most čez Zaliv je izdal Inštitut Nove revije - zavod za humanistiko. V ponedeljek zvečer, 4. aprila, bo predstavljena v Društvu slovenskih izobražencev v Trstu.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close