Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Darilo pisatelju Borisu Pahorju

Za vas piše:
A. P.
Objava: 31. 03. 2022 / 09:34
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2022 / 09:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Darilo pisatelju Borisu Pahorju
Boris Pahor leta 2013 ob 100-letnici. FOTO: Tatjana Splichal

Darilo pisatelju Borisu Pahorju

Pisatelj Boris Pahor bo za 108 let in pol dobil knjižno darilo posebne vrste. Izšla je knjiga Most čez Zaliv, posvečena dvema revijama, »ki sta od 1964 v Trstu odpirali okna v svobodnejši svet«.

Eno je ustanovil Boris Pahor, ki je bil vsa leta (do 1990) njen urednik in vodilni avtor. S svojimi besedili in uredniškim delom je bistveno prispeval k intelektualni rasti Slovencev, ki so tedaj živeli v jugoslovanskem, precej manj svobodnem svetu kot Slovenci za mejo ter razseljeni po svetu.

Za mnogo izzivalnih misli in izmenjavo mnenj je poskrbel tudi Most pod vodstvom Aleša Lokarja in Vladimirja Vremca. Odnos med revijama je bil napet, osnovne ambicije pa enake: Kritično osvetljevati kulturno in družbeno dogajanje ter razkrinkavati tako imenovane tabu teme, ki jih je v matični domovini vzpostavil režim enoumja.

Knjigo bo Borisu Pahorju izročila Alenka Puhar, ki je bila pobudnica simpozija z enakim naslovom (oktobra 2021 v Ljubljani) in je uredila zbornik. Besedila so prispevali Vladimir Vremec, Drago Štoka, Lev Detela, Loredana Umek, Feliks Bister, Lojze Peterle, Miha Glavan, Tomaž Ivešić, Ivo Jevnikar, Marjan Frankovič in Alenka Puhar. Dodana sta jim tudi dva pogovora – z Borisom Pahorjem kot urednikom in arhitektom Borisom Podreko, ki je oblikoval Most in zanj marsikaj napisal in narisal. Alenko Puhar bo na obisk pri Pahorju spremil Ivo Jevnikar, ki je za simpozij opisal delo Stanka Janežiča, in Željko Oset, direktor Muzeja slovenske osamosvojitve.

Knjigo Most čez Zaliv je izdal Inštitut Nove revije - zavod za humanistiko. V ponedeljek zvečer, 4. aprila, bo predstavljena v Društvu slovenskih izobražencev v Trstu.

Kupi v trgovini

Boris Pahor: V žrelu Udbe
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh