Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dejanja, ki navdihujejo: Marica Štirn 800 ur letno podari ubogim

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 28. 06. 2023 / 04:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2023 / 14:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dejanja, ki navdihujejo: Marica Štirn 800 ur letno podari ubogim
Podelitev priznanj na področju prostovoljstva za leto 2022. FOTO: Slovenska karitas

Dejanja, ki navdihujejo: Marica Štirn 800 ur letno podari ubogim

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v ponedeljek, 26. junija, v predsedniški palači podelila državno nagrado in priznanja na področju prostovoljstva za leto 2022. Državno nagrado za izjemne dosežke na področju prostovoljstva je prejela Mira Stušek, priznanja pa Jožef Bobovnik, Milena Dimec, Vlasta Hojan, Gvido Jančar, Anton Mlinarič in Marica Štirn iz Župnijske karitas Vrhnika.

Pirc Musarjeva je ob vročitvi nagrade in priznanj izpostavila, da imajo prostovoljci zelo pomembno vlogo pri spodbujanju družbenih sprememb in boju proti socialni nepravičnosti. S svojim delom, je dodala, pomagajo zapolniti vrzeli in pomanjkljivosti v obstoječem javnem sistemu, ko država, žal še vedno prepogosto, zataji.

Srčna vodja, ki skupaj s sodelavci spreminja življenja

Predsednica republike izroča Marici Štirn državno priznanje na področju prostovoljstva. FOTO: Bor Slana/STA

Pogovarjali smo se s prejemnico priznanja in vodjo Župnijske karitas Vrhnika, Marico Štirn. Povedala je: »Moje srce preplavlja neopisljivo zadovoljstvo. Če ne bi imela srčnih sodelavcev, mi ne bi uspelo. Zato lahko povem, da gre to priznanje vsem, ki delujejo v Župnijski karitas Vrhnika.«

Vodi skupino 44 prostovoljcev

Marica je prostovoljka Župnijske karitas Vrhnika že od leta 2005. Vodstveno vlogo je sprejela tri leta kasneje in danes ponosno pove, da vodi 44 prostovoljcev. Marica med drugim skrbi za razvoj novih programov, organizacijo dela in spremljanje prostovoljcev ter sodeluje pri usposabljanju in pridobivanju novih prostovoljcev.

Bog mi je podaril to izjemno poslanstvo, da bi pomagala prav vsaki družini v stiski. (Marica Štirn) 

Od zbiranja hrane do dobrodelnih koncertov

Poleg tega je Marica vključena v neposredno delo z uporabniki, kot so pomoči ljudem v stiski, organiziranje akcij za zbiranje hrane in denarja ter ozaveščanje ljudi o socialni problematiki. Leta 2010 je organizirala prevzem in delitev zelenjave, letno je tako razdelila do osem ton hrane. Lansko leto je organizirala prevzem toploteke in viškov hrane iz trgovinskih centrov na Vrhniki. Vsako leto pa organizira dobrodelni koncert, v okviru katerega zbirajo sredstva za pomoč ljudem v stiski. »Tako se tekom leta nabere več kot 800 ur prostovoljnega dela,« pravi Marica.

Marica tako dokazuje, da je prisotna povsod, kjer lahko nagovarja k solidarnosti. Učinke njenega dela pa čutijo številni vaščani. S svojim prostovoljnim delom bo nadaljevala, tako kot je to počela doslej. Hkrati pa se je lotila izziva, kako navdušiti mlade za prostovoljno delo.

Kupi v trgovini

Ljubezen je dobrotljiva ...
Majice
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh