Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dejavnosti Vojaškega vikariata ob dvajseti obletnici Slovenske vojske

Objava: 16. 05. 2011 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dejavnosti Vojaškega vikariata ob dvajseti obletnici Slovenske vojske

V večjih vojašnicah po Sloveniji bo v soboto, 21. maja 2011, potekal dan odprtih vrat.

Na včerajšnjo nedeljo Dobrega pastirja, 15. maja, smo v Sloveniji obhajali Dan Slovenske vojske, ki ga praznujemo v spomin na 15. maj 1991, ko se je v učnih centrih na Igu pri Ljubljani in v Pekrah pri Mariboru začelo usposabljanje vojaških obveznikov. Pripadniki slovenskih oboroženih sil ta dan vsako leto obeležijo s slovesnimi postroji (s čimer izrazijo spoštovanje svoji domovini, zastavi, himni in podelijo priznanja najboljšim pripadnikom svojih enot), športnimi prireditvami in odpiranjem vrat vojašnic, kjer zunanjim obiskovalcem pokažejo opremo in vojaške veščine. V letošnjem letu Slovenska vojska (SV) praznuje dvajseto obletnico delovanja.

V cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani je vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut včeraj daroval mašo za pripadnike SV, njihove družinske člane, pokojne pripadnike SV in padle v vojni za Slovenijo ter za mir. Somaševali so vojaški duhovniki, pri bogoslužju pa so sodelovali pastoralni asistenti in zbor vojakov vojašnice Kranj z gosti iz župnije Zagradec pod vodstvom pastoralne asistentke Silvestre Sadar.

V večjih vojašnicah po Sloveniji pa bo v soboto, 21. maja 2011, potekal dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko ogledali opremo in nekatere dinamične prikaze postopkov in veščin pripadnikov SV. Sodelovali bodo tudi policisti, gasilci, skavti in taborniki. Pripadniki Vojaškega vikariata bodo v kapelah po vojašnicah obiskovalcem na razpolago za pogovor, predstavitev svojega dela, skupaj pa bodo obhajali tudi mašo ali molitveno bogoslužje.

Obletnico bodo praznovali tudi sodelavci na misijah – v Afganistanu, kjer duhovno oskrbo pripadnikom SV nudi vojaški kaplan Aleksander Urek in na Kosovu, kjer deluje pastoralni asistent Marko Škufca.

Vojaški vikariat je organizacijska enota pri Generalštabu SV, ki pripadnikom slovenskih oboroženih sil in njihovim družinskim članom ter uslužbencem civilnega dela Ministrstva za obrambo zagotavlja duhovno in versko oskrbo doma in v tujini. Vojaški vikariat je leta 2010 praznoval deseto obletnico delovanja, saj sta bila leta 2000 podpisana Sporazum med SŠK in Vlado RS o duhovni oskrbi vojaških oseb v Slovenski vojski ter Sporazum med Evangeličansko Cerkvijo v RS in Vlado RS o duhovni oskrbi vojaških oseb v Slovenski vojski.

Besedilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravila pastoralna asistentka v Vojaškem vikariatu Silvestra Sadar.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh