Zapri
Iskanje

Dekanijsko romanje v Kočevski rog: »Spomin se ohranja zlasti v srcih« [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 04. 2022 / 16:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2022 / 17:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Dekanijsko romanje v Kočevski rog: »Spomin se ohranja zlasti v srcih« [FOTO]

Dekanijsko romanje v Kočevski rog: »Spomin se ohranja zlasti v srcih« [FOTO]
Verniki iz Dekanije Škofja Loka na postnem romanju v Kočevski rog. FOTO: Tatjana Splichal
Na tiho nedeljo popoldan so se verniki iz škofjeloške dekanije skupaj z duhovniki s štirimi avtobusi odpravili na postno romanje v Kočevski rog.

»Da bi skupaj zmolili križev pot Slovencev in ohranili spomin na tragične dogodke po končani drugi svetovni vojni,« je na vprašanje, zakaj ravno Kočevski rog, odgovoril župnik župnij Sv. Duh pri Škofji Loki in Žabnica Franci Alič. FOTO: Tatjana Splichal

»Da bi skupaj zmolili križev pot Slovencev in ohranili spomin na tragične dogodke po končani drugi svetovni vojni,« je na vprašanje, zakaj ravno Kočevski rog, odgovoril župnik župnij Sv. Duh pri Škofji Loki in Žabnica Franci Alič. S križevim potom so se spomnili novodobnih slovenskih mučencev in tudi storilcev zločinov.

Petnajst postaj križevega pota Slovencev – lesenih skulptur – je leta 1998 z motorno žago naredil kočevski akademski kipar Stane Jarm. FOTO: Tatjana Splichal

Hrastova debla razodevajo trpljenje Boga in človeka

Petnajst postaj križevega pota Slovencev – lesenih skulptur – je leta 1998 z motorno žago naredil kočevski akademski kipar Stane Jarm, »ki je bil vse življenje duhovno povezan s kočevsko deželo in je tragedijo povojnih pomorov izrazil v hrastovih deblih, ki razodevajo trpljenje Boga in človeka,« kot je pojasnil župnik Alič.

Verniki in duhovniki iz škofjeloške dekanije so se na postno romanje v Kočevski rog odpravili s štirimi avtobusi. FOTO: Tatjana Splichal

Ohranjanje spomina na trpljenje ter molitev za mir in spravo

Utegne se zgoditi, da bo dekanijsko romanje v Kočevski rog postalo tradicionalno. »Spomin na pretekle dogodke se ne ohranja samo v knjigah, ampak zlasti v človeških srcih, zato se je na koncu porodila želja, da bi vsako leto na tiho nedeljo poromali na ta kraj trpljenja in ohranjali spomin na trpljenje ter molili za mir in spravo,« je poudaril župnik Franci Alič.

Romanje bi utegnilo postati tradicionalno. FOTO: Tatjana Splichal

Več fotografij Tatjane Splichal si oglejte v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close