Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Deklica, vstani! Nekaj daj od sebe!«

Za vas piše:
Ana Knez
Objava: 08. 06. 2021 / 04:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2021 / 04:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Deklica, vstani! Nekaj daj od sebe!«

»Deklica, vstani! Nekaj daj od sebe!«

Pogovor z Magdaleno Rode in Tino Zevnik, ustanoviteljicama spletne skupnosti za ženske Talita kum.

Tina Zevnik: Ustvarjalke upamo, da bo Talita koga spodbudila, da bo več naredil na svojem osebnem odnosu z Bogom. FOTO: osebni arhiv



Talita kum je pred kratkim ustanovljena spletna skupnost za ženske vseh starosti, ki želijo živeti polno življenje in stopati po poti svetosti. Nagovoriti želijo ženske v najrazličnejših življenjskih obdobjih, ki si želijo osebnega odnosa z Jezusom. Predstavili sta jo ustanoviteljici Magdalena Rode in Tina Zevnik.

Ustanoviteljici, se lahko za začetek na kratko predstavita?

Magdalena: Sem študentka ekonomije, poleg tega me veselijo tudi ustvarjanje, glasba, besede in umetnost. Najraje imam trenutke, ko se počutim zares doma, pa naj bo z družino, s prijatelji, v naravi ali pa v cerkvi. Rada rečem: Da bi ljubila in bila ljubljena. Vse ostalo bo že šlo. Ker me ljubi On, ki je Ljubezen sama.

Tina: Dve vlogi, ki me trenutno najbolj definirata, sta žena in študentka. Poročena sem približno osem mesecev, zato je bilo letošnje leto zame čas velikih sprememb. Sicer pa sem fotografinja, oblikovalka, popotnica, iskalka. Predvsem iščem Božje obličje v vsakem novem dnevu.


Magdalena Rode (desno): Velikokrat sva na tujih spletnih straneh naleteli na katoliške vsebine, ki bi si jih želeli tudi v Sloveniji, najini pogovori pa so pogosto nanesli na to, kako dobro bi bilo, če bi nekdo nekaj podobnega ustvaril pri nas. FOTO: osebni arhiv


Kakšni so bili začetki projekta, od kod ideja?

Magdalena: Radi rečeva, da sva se spoznali z namenom. Najino prvo srečanje je bilo na poti v Budimpešto na koncert Hillsong Young and Free. Od takrat se je najino prijateljstvo vedno prepletalo s pogovori in vprašanji o tem, kako lahko konkretno živiva vero in kaj Bog želi za najini življenji. Velikokrat sva na tujih spletnih straneh naleteli na katoliške vsebine, ki bi si jih želeli tudi v Sloveniji, najini pogovori pa so pogosto nanesli na to, kako dobro bi bilo, če bi nekdo nekaj podobnega ustvaril pri nas.

Tina: Vedno znova sva se vračali k tem pogovorom in hrepenenjem, dokler ni ideja o skupnem ustvarjanju lansko pomlad res prešla v odločitev. Pustili sva si nekaj časa za molitev in razmišljanje, po moji poroki jeseni pa začeli z intenzivnim delom.

Ime Talita kum je zelo zgovorno. Kako, da sta se odločili ravno zanj?

Magdalena: Iskali sva ime, ki bi bilo blizu nama in bralkam. Želeli sva, da bi nakazovalo na ženskost v vsebinah. Ta odlomek iz Svetega pisma je bil dolgo moj najljubši. Nekako sem čutila klic: »Deklica, vstani. Nekaj daj od sebe.« Odločili sva se, da bo Talita provizorično ime, dokler ne najdeva česa boljšega, potem pa nama je priraslo k srcu. Ugotovili sva, da je res pravo ime za to, kar želimo početi.


Talita Kum je pred kratkim ustanovljena spletna skupnost za ženske vseh starosti, ki želijo živeti polno življenje in stopati po poti svetosti. FOTO: osebni arhiv


Kaj je bistvo, ki ga želite sporočati?

Magdalena: Hočemo pričevati o tem, da sta vera in vsakdanje življenje dve povezani stvari, ne pa ločeni med seboj. Trudimo se, da bi si upale kazati svojo vero kot del nas. Na prvi pogled recimo vrtnarjenje ali skrb za goste nimata velike povezave z vero. V resnici pa bo, če je Jezus središče tvojega življenja, to vplivalo na vse, kar počneš.

Tina: Talita kum ali katera koli druga katoliška vsebina ne more postati vir in center tvoje vere. Vera mora izhajati iz osebne molitve, iz zakramentov, Božje besede. Ustvarjalke upamo, da bo Talita koga spodbudila, da bo več naredil na svojem osebnem odnosu z Bogom. Zdelo bi se mi zgrešeno, da nekdo prebere članek na Taliti in se ne vpraša o svojem odnosu z Bogom. Rade bi spodbujale ogenj v svojih bralkah, da se vprašajo, kaj Bog hoče zanje in kako mu lahko izročijo svoje življenje.
_ _ _

*Celotni pogovor preberite v Naši družini (23/2021), ki jo lahko prelistate TUKAJ.*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh