Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dela prosta nedelja tema v Evropskem parlamentu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 01. 2014 / 11:20
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dela prosta nedelja tema v Evropskem parlamentu

Dela prosta nedelja tema v Evropskem parlamentu

Avstrijski poslanci in Evropska zveza za nedeljo bodo z linškim škofom razpravljali o primernem delovnem času.

Dela prosta nedelja bo tema razprave v Evropskem parlamentu. V pričakovanju evropskih volitev maja letos bodo 21. januarja v Bruslju evropski poslanci in predstavniki Evropske zveze za nedeljo, med njimi tudi škof iz avstrijskega Linza, Ludwig Schwarz, razpravljali o primernem delovnem času. Naslov že druge tovrstne konference se glasi »Dela prosta nedelja in človeka dostojno delo«, o okvirnih pogojih za obe iztočnici pa naj bi govorili v kontekstu konkurenčnega evropskega gospodarskega prostora, kot je zapisano v napovedniku.

Osrednja ciljna skupina konference so evropski poslanci. Linški škof Schwarz je pred začetkom srečanja poudaril, da so tovrstna prizadevanja na evropski ravni »postala nekaj samoumevnega že od ustanovitve Evropske zveze za nedeljo leta 2011«.


Zveza ugotavlja, da je evropska politika že nekaj let v hudi družbeno-gospodarski krizi, položaj v številnih državah članicah EZ pa ni prav nič zavidljiv. »Politična nestabilnost narašča, s čimer je ogroženo družbeno ravnovesje«, opozarja Evropska zveza za nedeljo. V času krize politiko varčevanja pogosto ponujajo kot »zdravilo za vse«, socialne pravice in socialno varnost pa postavljajo na stranski tir. Pobuda je usmerjena v človeka dostojne delovne pogoje, ki pa ne zmanjšujejo konkurenčnosti trga.

Pri tem osrednjo vlogo igra dela prosta nedelja, kajti »konkurenčnost potrebuje inovacije, za inovacije je potrebna ustvarjalnost, ustvarjalnost brez počitka pa ni mogoča«.Na bruseljsko srečanje vabi Evropska zveza za nedeljo, povabilu pa se pridružuje tudi Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE).

Evropska zveza za nedeljo je mreža okoli stotih organizacij, med katerimi je deset narodnih zvez, pa tudi Cerkve, sindikati, delavska združenja ter mladinska in športna združenja iz vse Evrope. Člani si prizadevajo za dela proste nedelje in človeka dostojne delovne pogoje.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Jordan Peterson, Bog in krščanstvo
Duhovna rast
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh