Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Delo na sinodi ta teden po manjših skupinah

Objava: 16. 10. 2014 / 09:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Delo na sinodi ta teden po manjših skupinah

Udeleženci zasedanja razpravljajo o vmesnem poročilu, pripravljajo popravke, predloge in izboljšave.

Na škofovski sinodi o družini so udeleženci včeraj zasedali po manjših jezikovnih skupinah. Kot poroča Radio Vatikan, so sinodalni očetje razpravljali o vmesnem poročilu, predstavljenem v ponedeljek, ter pripravljali popravke, predloge in izboljšave. Rezultat dosedanjega dela danes dopoldne predstavljajo na dvanajsti generalni skupščini. Potek dela po skupinah je na včerajšnji predstavitvi za medije znova pojasnil tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi. O vzdušju v skupinah so spregovorili gostje včerajšnje tiskovne konference: moderator španske skupine kardinal Martinez Sistach, moderator angleške skupine kardinal Joseph Edward Kurtz in poročevalec italijanske skupine msgr. Salvatore Fisichella.



Barcelonski nadškof kardinal Martinez Sistach je glede vzdušja v svoji skupini dejal, da je vzdušje občestva, bratstva in pastirskosti. Izpostavil je tudi, da se je najprej morda zdelo, kako se problemi, o katerih razpravlja sinoda, tičejo samo evropske celine, a pokazalo se je, da se problemi glede družine nanašajo na vse celine po svetu.

Kardinal Joseph Edward Kurtz, predsednik Škofovske konference Združenih držav Amerike, je ugotovitvi kardinala Sistacha pritrdil. Čeprav se kaže, da je različnih izkušenj glede družine veliko, pa je vseeno vidna skupna poteza, ki povezuje vse države in vse celine, je dejal ameriški kardinal. Glede dela svoje skupine je pojasnil, da je potekalo v znamenju občestva. Pripravili so nekaj popravkov oziroma dopolnil, za katere upajo, da bodo prispevala k izboljšavi in poglobitvi sklepnega pastoralnega dokumenta. Njihov namen je bil, da izpostavijo sporočilo upanja in zaupanja.

Msgr. Salvatore Fisichella pa je predstavil vlogo poročevalca, ki ga ima vsaka skupina, tudi sam je poročevalec ene od italijanskih skupin. Poročevalec mora ob koncu razprave po skupinah zbrati vse povedano oziroma predlagano in to na pravilen način vnesti v izvirno besedilo. Delo poročevalca tako zahteva veliko zbranosti in napora ter prav tako zvestobo razpravi v skupini. Po prepričanju msgr. Fisichelle so ravno dnevi, ki jih udeleženci sinode posvetijo delu v skupinah, najrodovitnejši dnevi sinode, saj nima nihče časovne omejitve nekaj minut za izražanje svojega mnenja. Ta svoboda sinodalnim očetom omogoči, da se lahko izrazijo, povejo svoje izkušnje ter tudi dajo povod za spremembo besedila. Msgr. Fisichella, sicer predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, je izpostavil še raznolikost v sestavi skupin, kar zelo pomaga pri globalnem pogledu na temo družine. Kot primer je navedel svojo skupino, kjer so predstavniki Bližnjega Vzhoda, držav Evropske zveze, Vzhodne Evrope in Afrike. Problematik, ki so zaradi globalizacije navzoče vsepovsod, se v Afriki in na Bližnjem Vzhodu vseeno ne dojema in ne čuti na enak način kot v nekaterih evropskih državah. S tega vidika sinoda spodbuja katoliški, univerzalni pogled, a vendar v manjših skupinah omogoča neposrednejši vpogled v problematike, ki se nanašajo na posamezna območja.

Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh