Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Delo Škofijske karitas Novo mesto v letu 2018

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 18. 03. 2019 / 09:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2019 / 09:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Delo Škofijske karitas Novo mesto v letu 2018

Škofijska karitas Novo mesto je svoje delo v letu 2018 predstavila na občnem zboru v Šmihelu.

Občni zbor Škofijske karitas Novo mesto je bil zavodu Friderika Ireneja Baraga v Šmihelu.

Škofijske karitas Novo mesto je svoje delo v letu 2018 predstavila na občnem zboru v zavodu Friderika Ireneja Baraga v Šmihelu.

Občni zbor Škofijske karitas Novo mesto je bil v soboto, 16. marca v Šmihelu. V letu 2018 so z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prejeli 204 tone hrane, s sredstvi Škofijske karitas so kupili še 17 ton hrane in pralnega praška, nekaj hrane pa so zbrale tudi župnijske karitas.



600 rednih in občasnih prostovoljcev je 220 ton hrane in higienskih potrebščin razdelilo ljudem, ki se spopadajo z najrazličnejšimi stiskami. V vse programe Karitas na območju novomeške škofije je vključenih 10.000 uporabnikov. Razdelili so več kot 2.350 rednih in izrednih paketov, ki so zajemali 17 ton hrane ter pralnega praška.

Komisija je obravnavala več kot tisoč vlog za finančno pomoč. Leta 2015 so pričeli z brezplačno izposojo ortopedskih pripomočkov in pripomočkov za nego bolnikov na domu.

Zbrali so več kot 230.000 evrov za pomoč družinam v neurju s točo

Zbrali so več kot 230.000 evrov za pomoč družinam v neurju s točo, ki je v začetku junija 2018 pustošila po delu ozemlja občine Črnomelj. Pomagali so več kot 250 gospodinjstvom, ki so utrpela škodo.

Zahvaljujejo se sodelavcem Župnijske karitas ter Župnije Črnomelj in njenemu župniku, ki so neutrudno delali, zbirali vloge in požrtvovalno in nesebično namenili na stotine ur časa za pomoč ljudem pri svetovanju, neposredni pomoči ali delu v okviru komisije in koordinacijskih skupin.

Pomoč starejšim, bolnim in invalidom

Najobširnejši del pomoči na župnijskih Karitas namenijo pomoči starejšim, bolnim in invalidom.

Jože Pavlakovič

Prostovoljci organizirajo romanja ter skupinska srečanja starostnikov in bolnikov (s pogostitvijo in kulturnim programom), vodijo srečanja samopomočnih skupin starejših, pomagajo pri vzpostavljanju socialnih mrež, nudijo ali organizirajo pomoč pri hišnih opravilih, obiskujejo starostnike na njihovih domovih in domovih za starejše ter nudijo pomoč z izposojo pripomočkov za nego bolnikov.

Nabor artiklov za izposojo obsega negovalne postelje z varovalno ograjo, posteljne mizice, trapeze za obračanje, medicinske posteljne vložke, invalidske vozičke, toaletne stole, nastavke za toaletno školjko, sedeže za kopalno kad, bolniške stole, hojce (stojke), bergle, oporne palice, ortopedske opornice (ortoze), sanitetni material (plenice), podloge za preprečevanje preležanin.

Fotografije: Marjan Dvornik

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh