Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Demografska zima v Evropi postaja že kar ledena doba

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 09. 2023 / 16:41
Oznake: Predsednik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2023 / 16:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Demografska zima v Evropi postaja že kar ledena doba
Slovenijo je na 5. Demografskem vrhu v Budimpešti zastopal nekdanji minister Janez Cigler Kralj. FOTO: osebni arhiv Janeza Ciglerja Kralja

Demografska zima v Evropi postaja že kar ledena doba

Na 5. Demografskem vrhu v Budimpešti, ki je včeraj in danes gostil 60 državnikov in strokovnjakov z vsega sveta, je Slovenijo zastopal nekdanji minister Janez Cigler Kralj.

»Tokratni Demografski vrh v Budimpešti je bil v znamenju gesla 'Družina je ključ do varnosti', seveda pa ga je zelo zaznamovala bližina vojne,« je s prizorišča za spletno Družino sporočil slovenski predstavnik Janez Cigler Kralj, ki se je dogodka udeležil na povabilo madžarske predsednice Katalin Novak.

Demografski trendi v Sloveniji in na Madžarskem

Cigler Kralj in Novakova sta ob robu dogajanja v pogovoru na štiri oči ocenila demografske razmere in trende v Sloveniji in na Madžarskem, gostiteljica pa je izrazila skrb, da v Evropi demografska zima postaja že kar ledena doba.

Varnost in stabilnost, dobre službe in dostopna stanovanja

»Sam pa sem izpostavil, da je poleg ukrepov pomoči in podpore družinam zelo pomembno tudi vzdušje naklonjenosti družinam v družbi. Mladi potrebujejo varnost in stabilnost, dobre službe in dostopna stanovanja,« je poudaril nekdanji slovenski minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Med udeleženci Demografskega vrha v Budimpešti je bil že drugič zapovrstjo tudi Janez Cigler Kralj (levo). FOTO: osebni arhiv Janeza Ciglerja Kralja

Pomen vzgoje za partnerske odnose in za starševstvo

Sodeloval je na panelu ministrov s kar štirih celin in na njem izpostavil tudi pomen vzgoje za partnerske odnose in za starševstvo, ki je najboljša preventiva za naše stabilno in varno življenjsko okolje, je še sporočil Janez Cigler Kralj, zdaj vodja poslanske skupine NSi v Državnem zboru.

Poudaril nagovor Jordana Petersona

Izpostavil je še uvodni motivacijski nagovor uglednega kanadskega kliničnega psihologa prof. dr. Jordana B. Petersona, ki je »vrhunsko utemeljil potrebo človeka po tem, da živi v harmoničnem partnerskem odnosu in da se daruje s skrbjo nekomu, najbolje svojemu otroku«.

Demografija je in mora biti naša prva prioriteta

Le tako lahko družina in posledično celotna družba, je Cigler Kralj še povzel Petersonove besede, ohranita povezanost, stabilnost, identiteto in varnost. »Demografija je in mora biti naša prva prioriteta, saj vpliva na vse vidike našega življenja,« je še dodal Janez Cigler Kralj.

Kupi v trgovini

Razprodano
Rojstvo - družinska pustolovščina
Družina in vzgoja
5,43€
Nalaganje
Nazaj na vrh