Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Demografski vrh v Budimpešti: Družina, ključ do varnosti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 09. 2023 / 09:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2023 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Demografski vrh v Budimpešti: Družina, ključ do varnosti
Udeležence je v vsebinski del uvedel Jordan B. Peterson. FOTO: Janez Cigler Kralj

Demografski vrh v Budimpešti: Družina, ključ do varnosti

Včeraj in danes v Budimpešti poteka že 5. Demografski vrh (DVB), ki ga v madžarski metropoli od leta 2015 pripravljajo na vsaki dve leti, nanj pa povabijo pomembna imena z vsega sveta, ki z različnih področij komentirajo današnje demografske izzive, zlasti v Evropi. Letošnji vrh je uglašen na temo »Družina, ključ do varnosti«.

Na letošnji izvedbi »najpomembnejšega mednarodnega strateškega foruma z zagovorniki družine« med drugim nastopajo ugledni kanadski klinični psiholog Jordan B. Peterson, avtor treh uspešnic, ki so v slovenskem prevodu izšle pri Založbi Družina (Zemljevidi pomena, 12 pravil za življenje, Onkraj reda), ameriški Nobelov nagrajenec za ekonomijo James J. Heckman in avstralsko-ameriški oznanjevalec in motivator srbskih korenin Nick Vujicic.

60 vidnih obrazov z vsega sveta

V letošnje dvodnevno dogajanje je vključenih 60 zdajšnjih in nekdanjih voditeljev držav in vlad, ministrov, cerkvenih avtoritet, mnenjskih voditeljev, medijskih obrazov, voditeljev nevladnih organizacij in intelektualcev s štirih celin, ki bodo delili svoje poglede in stališča o tem, kako ustvariti varno in predvidljivo prihodnost za družine in prihodnje generacije.

Blagoslov cerkvenih dostojanstvenikov

Dogodek se je začel s četrtkovim dopoldanskim blagoslovom cerkvenih dostojanstvenikov, Katoliško cerkev je zastopal nadškof in kardinal Peter Erdö. Udeležence je v vsebinski del dogodka uvedel Jordan B. Peterson, v prvi diskusiji pa so sodelovali premierja Italije in Madžarske Giorgia Meloni in Viktor Orban, predsednika Madžarske in Bolgarije Katalin Novak in Rumen Radev ter podpredsednik Tanzanije Philip Isdor Mpango.

Predavanja in okrogle mize

V včerajšnjem popoldanskem delu velja izpostaviti pogovorne panele »Vojna in mir – varnostni vidiki iz perspektive družin«, »Znanost in demografija« in »Nevladne organizacije v službi družin« in kratko predavanje Nobelovca Jamesa Heckmana, danes (petek) pa predavanje kanadskega znanstvenika, profesorja in avtorja uspešnic Gada Saada, nastop Nicka Vujicica in pogovorne panele »Kako nove oblike medijev spreminjajo družine?«, »Izzivi umetne inteligence za družine«, »Demografija in družina skozi ženske oči« in »Družina v žarišču ideoloških debat«.

Slovenijo na Demografskem vrhu zastopa nekdanji minister Janez Cigler Kralj. FOTO: Siniša Kanižaj

Iz Slovenije Janez Cigler Kralj

Prav tako bodo v petek dopoldne zdajšnji in nekdanji ministri na okrogli mizi pretresali primere dobrih praks iz svojih držav, cilje na področju demografije in izzive, s katerimi se soočajo in zahtevajo rešitve. V družbi ministrov iz Srbije, Kazahstana, Madžarske, Turčije, Katarja, Bahrajna, Tunizije in Ekvadorja bo tudi prejšnji slovenski minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Družina ni problem, temveč rešitev

Kot so zapisali prireditelji, je sporočilo letošnjega DVB, da družina ni problem, temveč rešitev, udeleženci pa verjamejo, da varovanje našega sveta pomeni ohranjanje našega doma, rojstnega kraja in kulture za naše otroke in vnuke. Po njihovem našega planeta ne ogroža odgovorno rojevanje in starševstvo, temveč ravno nasprotno. Močne družine so ključ do kulture odgovornosti, ki premaga življenjski slog trošenja.

Varnost skupne prihodnosti je v rokah družin, ki živijo varno

Udeleženci še verjamejo, da je ključ do trajnostne prihodnosti moralna in finančna krepitev družin, ki so temelj naroda, in da mora biti reševanje demografskih izzivov ključna prednostna naloga, za uspešno spopadanje z njimi pa je treba razviti učinkovite rešitve. Prav zato je ključno sporočilo 5. Demografskega vrha v Budimpešti, da je varnost naše skupne prihodnosti v rokah družin, ki živijo varno.

Nalaganje
Nazaj na vrh