Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Demografske izzive lahko rešujemo s sodelovanjem med generacijami

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 29. 04. 2022 / 09:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2022 / 10:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Demografske izzive lahko rešujemo s sodelovanjem med generacijami
Evropski dan medgeneracijske solidarnosti praznujemo že od leta 2008. FOTO: Tatjana Splichal

Demografske izzive lahko rešujemo s sodelovanjem med generacijami

Obeležujemo evropski dan medgeneracijske solidarnosti. Letos je v ospredju nujnost sodelovanja med mladimi, srednjo generacijo in starejšimi. Le tako se bo mogoče uspešno soočiti z demografskimi izzivi današnje družbe.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob evropskem dnevu izpostavlja, da se mora celotna družba zavedati solidarnosti med vsemi skupinami prebivalcev. Kot je dejal, je pandemija koronavirusne bolezni »pokazala, kako smo drug od drugega odvisni in kako pomembno je, da si med sabo pomagamo in se poslušamo.«

Pandemija korona virusne bolezni je pokazala, kako smo drug od drugega odvisni in kako pomembno je, da si med sabo pomagamo in se poslušamo. (Peter Svetina)

Svetina dodaja, da mora imeti vsak izmed nas občutek, da je v družbi viden, slišan in upoštevan. Želi si, da bi se sodelovanje med mlajšo in starejšo generacijo nadaljevalo tudi v postcovidni družbi, navaja za STA. 

Boljša kakovost bivanja

Po navedbah Svetina lahko z medgeneracijskim sodelovanjem prispevamo k boljši kakovosti bivanja vseh generacij. Medsebojna pomoč med generacijami namreč lahko prispeva k odpravi osamljenosti starejših, mlajši generaciji pa pomaga pri reševanju vsakodnevnih izzivov in ji pomaga k lažji osamosvojitvi.

FOTO: Tatjana Splichal

Minister Cigler Kralj: Vse generacije so ena skupnost 

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj ob tem poudarja, »da demografski izzivi zahtevajo ukrepanje na vseh ravneh: evropski, nacionalni, regionalni in lokalni. Pri sprejemanju slehernega ukrepa se moramo zavedati, da smo vse generacije ena skupnost. V njej je vsaka generacija enako potrebna in dragocena. Zato smo na ministrstvu v tem mandatu sprejemali ukrepe, pomembne za vse generacije.« 

Kot je poudaril minister Cigler Kralj, se je Slovenija s konferenco o demografskih spremembah, ki jo je priredila v času svojega predsedovanju Svetu EU, zavezala, da bo upoštevanje medgeneracijskega vidika stalnica pri njenem odzivanju na staranje prebivalstva.  

Po navedbah Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus)  pa je potrebno sprejeti učinkovite ukrepe proti starizmu ter podpirati različne dejavnosti in kampanje za ozaveščanje o njegovih negativnih posledicah.

Nalaganje
Nazaj na vrh