Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deset let Doma sv. Martina

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 31. 12. 2018 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2018 / 09:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Deset let Doma sv. Martina

V Srednji vasi v Bohinju so 30. decembra 2018 praznovali desetletnico Doma sv. Martina, v katerem živi 70 stanovalcev.

V Srednji vasi v Bohinju so 30. decembra 2018 praznovali desetletnico Doma sv. Martina, v katerem živi 70 stanovalcev.


Mašo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Svoja vrata je dom odprl v začetku leta 2009. Je zasebni socialno varstveni zavod s koncesijo, namenjen institucionalnemu varstvu starejših oseb. Idejo o izgradnji doma je konec leta 2003 predstavil takratni župnik Ivan Jagodic. Eden ključnih dejavnikov takrat je bilo dogovarjanje med župnikom Jagodicem in Majdo Kromar, ki je omogočila donacijo iz sklada njene tete Tilke Mencinger Schoch iz Švice. Kot je dejal takratni župnik: »Brez nje doma gotovo ne bi bilo.«

Vzpostavili so dobro sodelovanje z osnovno šolo

Zavod sv. Martina so ustanovili 12. septembra 2005. Še v istem mesecu se je prijavil na razpis pristojnega ministrstva za podelitev koncesije. To je prejel leta 2006, blagoslovitev temeljnega kamna je bila 12. novembra 2006, gradbeno dovoljenje so pridobili novembra 2007. Slovesno odprtje je bilo 28. decembra 2008. 5. januarja 2009 so v dom sprejeli prve stanovalce. Že v nekaj mesecih so bile vse postelje zasedene.

Vzpostavili so dobro sodelovanje z osnovno šolo, saj otroci iz predšolskega obdobja in nižje stopnje že vsa leta obiskujejo dom in s tem bogatijo bivanje stanovalcem. Gre za prijetna medgeneracijska druženja.

Vsakokratni župnik župnije Srednja vas v Bohinju je tudi predsednik sveta zavoda sv. Martina. V letu 2012 je župnika Ivana Jagodica zamenjal Branko Potočnik, leta 2015 pa je to postal sedanji župnik Martin Golob.

V domu živi 70 stanovalcev

V domu izvajajo institucionalno varstvo in v njem živi 70 stanovalcev, ki so nameščeni v eno in dvoposteljnih sobah. Poleg institucionalnega varstva izvajajo še pomoč na domu, trenutno pri 30 uporabnikih, dostavljajo pa tudi kosila po občini Bohinj.

Doslej so sprejeli 418 stanovalcev. Poleg stalnih sprejemov imajo še začasne sprejeme za prosilce, ki potrebujejo okrevanje po bolezni ali po operaciji in za čas dopusta sorodnikov (do zdaj 63 oseb).

Povprečna starost stanovalcev je 83 let

Najstarejša stanovalka je bila gospa, ki je dopolnila 105 let. Trenutno v domu živi najstarejša Bohinjka, Angela Hodnik, ki je v 104 letu starosti.

Povprečna starost vseh sprejetih stanovalcev je 83 let.

V domu so do zdaj živeli štirje duhovniki, med njimi en misijonar.

V Zavodu sv. Martina je 50 zaposlenih.

Evangeljska ljubezen do bližnjega

Delo zaposlenih temelji na naslednjih načelih: na celostni skrbi za človeka, evangeljski ljubezni do bližnjega, kakovosti življenja od rojstva do smrti, spoštovanju in ohranjanju človekovega dostojanstva in svobode ob upoštevanju različnosti, medgeneracijskem sožitju in solidarnosti, strokovnosti in etičnih načelih v socialnem varstvu, prostovoljnem delu ter prednostni možnosti za ljudi v posebnih življenjskih stiskah.

V vseh letih se je nabralo veliko število različnih zgodb, nekatere so zapisali sproti v interno glasilo Drobtinice, mnoge pa so ostale v srcih vseh, ki so prihajali v dom kot stanovalci, sorodniki, zaposleni ali kot obiskovalci.

Ob 10-letnici so izdali zbornik, v katerem so v besedi in sliki prikazali delovanje doma v desetih letih.

Sooblikovalec kulturnega ter družabnega življenja v občini

Desetletnico so praznovali v župnijski cerkvi sv. Martina. Mašo je daroval nadškof Stanislav Zore, po maši pa je bil slavnostni program, med katerim je direktor Zavoda sv. Martina Jože Cerkovnik dejal, da se vsako leto povečuje povpraševanje in število prispelih vlog za nastanitev.

»Letošnji jubilej je tako sad božje previdnosti, ki je v pravem času in na pravem kraju povezala željo po dobrodelnosti Majde Kromar s poslanstvom služenja takratnega župnika Ivana Jagodica. En velik boglonaj obema.« Spomnil je tudi, da se zaposleni trudijo delovati v duhu slogana doma: »Dom je zrcalo domačega ognjišča.«

Župan Bohinja Jože Sodja je dejal, da je dom postal pomemben socialni in gospodarski subjekt ter center medgeneracijskega sodelovanja in sooblikovalec kulturnega ter družabnega življenja v občini. Domu je zaželel nadaljevanje uspešnega dela.

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh