Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Desmond Tutu dobitnik Templetonove nagrade

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 04. 2013 / 07:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Desmond Tutu dobitnik Templetonove nagrade

Nekdanji anglikanski nadškof v Kapstadtu je bil predsednik južnoafriške 'Komisije resnice'; Templetonova nagrada je eno izmed najprestižnejših odlikovanj v svetu.

Desmond Tutu, 81-letni nekdanji anglikanski nadškof v Kapstadtu v Južnoafriški republiki, je letošnji prejemnik Templetonove nagrade v višini okoli 1,3 milijona evrov. Cerkveni dostojanstvenik bo s tem dobil priznanje za 'doživljenjsko prizadevanje za spodbujanje duhovnih vodil', kot je poročanje londonske Templetonove ustanove povzela nemška katoliška agencija KNA.

Templetonova nagrada je eno izmed najprestižnejših odlikovanj v svetu, podeljujejo pa jo posameznikom, ki na teoretični ali praktični ravni prispevajo k potrjevanju duhovne dimenzije človeškega življenja. Doslej so nagrado med drugim prejeli Dalaj Lama (2012), katoliški duhovnik Michal Heller (2008) in Mati Tereza (1973).

Nadškofu Tutuju bodo nagrado podelili 21. maja v Londonu. Letošnji dobitnik je odlikovanje po navedbah Templetonove ustanove komentiral z besedami: »Če si del množice in iz nje izstopaš, to običajno pomeni, da te drugi nosijo na svojih ramenih.«

Več desetletij je Tutu izrekal ostro kritiko rasizmu in razlikovanju v Južnoafriški republiki in po vsem svetu. Po odstopu s položaja nadškofa v Kapstadtu leta 1996 je bil dobitnik Nobelove nagrade za mir iz leta 1984 imenovan za predsednika južnoafriške 'Komisije resnice', ki naj bi razjasnila zločine v deželi apartheida med leti 1960 in 1994. Cilj njegove kritike je bil večkrat tudi v Južnoafriški republiki prepovedan, trenutno pa vladajoči Afriški narodni kongres.

Med Tutujeva odlikovanja sodijo še nagrada Martina Luthra Kinga, veliki red zaslug Zvezne republike Nemčije (1996) in več ducatov častnih doktoratov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh