Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dete v jaslicah razodeva Božje usmiljeno obličje

Za vas piše:
Stanislav Lipovšek
Objava: 23. 12. 2015 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dete v jaslicah razodeva Božje usmiljeno obličje

Božično voščilo celjskega škofa Stanislava Lipovška.
jaslice DanijelMoje božično voščilo želi biti povabilo, da se skupaj podamo na pot in na novo odkrivamo lepoto, skrivnostno vsebino in pomen božičnega praznovanja. Nekaj tega so nam že pripravile občinske oblasti in službe, ki so poskrbele za praznično okrasitev. Trgovske police so obložene, darila so pripravljena, vrstijo se različni koncerti ter praznična srečanja in prireditve. Vse to je pomembno in potrebno za lepo in doživeto praznovanje, vendar je to le praznični okvir, ki nas vodi dalje, ki nam pomaga odkrivati vsebino, bistvo, smisel in pomen božičnega praznovanja. Tako je množica lučk lahko tudi želja, da bi se bližali luči, ki prihaja in želi razsvetliti vsakega človeka. Ta luč je Jezus Kristus, novorojeni Odrešenik, ki je v sveti božični noči prišel med nas. Prišel je, da bi nas s svojim delom odrešenja popeljal iz teme greha in smrti k luči evangelija, ki svet in človeštvo nezadržno vodi v smeri novega neba in nove zemlje, kjer prebiva pravičnost.


Če kdaj, smo danes potrebni tega oznanila, te luči, tega zagotovila in oznanila krščanske vere, da nismo sami, ampak je Gospod z nami in da se delo odrešenja kljub vsem težavam tudi danes uresničuje in želi razsvetliti in obogatiti naše življenje. To osrednje božično sporočilo je letos obogateno z duhovno potjo izrednega svetega leta, ki ga je razglasil papež Frančišek. Lahko rečemo, da se božično in svetoletno sporočilo čudovito dopolnjujeta , ko zgovorno oznanjata, da Dete v jaslicah razodeva Božje usmiljeno obličje, ki naj v svetem letu božjega usmiljenja prežarja in navdihuje naše krščansko življenje.

Na to pot smo krenili po naših cerkvah, ko smo se v teh dneh zbirali pri adventnem bogoslužju, ki nas je pripravljalo na Odrešenikov prihod. Z nami so bili očaki in preroki Stare zaveze, med njimi Janez Krstnik z znanim vabilom: Pripravite pot Gospodovo, izravnajte njegove steze, vsak hrib naj se zniža in vsaka dolina izpolni, da bo človeštvo videlo božje zveličanje (prim Lk 3,4-6). Mislimo na gore predsodkov in nezaupanja, na prepade nasprotovanja in sovraštva, ki tolikokrat bremenijo naše medsebojne odnose v družini, med sorodniki, v družbi, med narodi. Adventna duhovna priprava nam je pomagala, da smo v večji meri nosilci miru, dobrote in ljubezni, ki je in mora biti razpoznavno znamenje Jezusovih učencev.

To dogajanje se vidno uresničuje na sveti večer, na predvečer božičnega praznika, ko adventni venček zamenjajo jaslice, ki prisrčno ponazarjajo skrivnost Gospodovega rojstva. Od tu je samo še en korak k polnosti dogajanja in praznovanja, ki se uresničuje pri božičnem bogoslužju, še posebej pri polnočni sveti maši.

V božičnem evangeliju beremo, da so pastirji na angelsko sporočilo odhiteli v Betlehem, da bi pozdravili novorojenega Odrešenika. Želim tudi vam, dragi bratje in sestre v Kristusu, da bi se v teh prazničnih dneh v polnosti srečali z novorojenim Odrešenikom in zajeli novih moči in navdiha za pot, ki je pred nami, za vesele in doživete božične praznike ter srečno in blagoslovljeno novo leto.

Foto: spletna stran celjske škofije, Tatjana Splichal

Preberite tudi:

Božično voščilo nadškofa metropolita Stanislava Zoreta v imenu Slovenske škofovske konference
Božično voščilo mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla
Božična poslanica novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana
Božična poslanica murskosoboškega škofa Petra Štumpfa
Božična poslanica koprskega škofa Jurija Bizjaka

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh