Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Devet kandidatov za ministre, o katerih bo DZ glasoval v torek

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 01. 2023 / 07:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2023 / 08:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Devet kandidatov za ministre, o katerih bo DZ glasoval v torek
Ta teden bo ministrska ekipa pošteno prevetrena. FOTO: TW Vlada RS

Devet kandidatov za ministre, o katerih bo DZ glasoval v torek

Poslanke in poslanci Državnega zbora bodo ta teden glasovali o listi devetih ministrskih kandidatk in kandidatov, ki bodo zasedli ministrske stolčke z reorganizacijo vlade. Vsi kandidati so že uspešno prestali zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori, glasovanje pa je predvideno za torek.

Vlada bo z reorganizacijo dobila tri nova ministrstva. Kandidat za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije je dovčerajšnji minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič, med letoma 2017 in 2021 rektor ljubljanske univerze. Kandidat za ministra za okolje, podnebje in energijo je dovčerajšnji minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer, nekdanji direktor prodaje skupine GEN-I. Kandidat za ministra za solidarno prihodnost pa je dovčerajšnji državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac, dolgoletni vodja Legebitre.

Alenka Bratušek se vrača

Izpraznjena ministrska stolčka bosta, če bosta uspešno prestala glasovanje v državnem zboru, zasedla kandidat za šolskega ministra in dosedanji državni sekretar dr. Darjo Felda, nekdanji prorektor za študijske zadeve Univerze na Primorskem, in kandidatka za infrastrukturno ministrico in dosedanja državna sekretarka mag. Alenka Bratušek, nekdanja premierka, poslanka in predsednica stranke SAB ter tudi že ministrica za infrastrukturo v vladi Marjana Šarca.

Štirje po nov mandat

Štirje dosedanji ministri pa bodo morali ponovno pred poslance, saj novela zakona njihovim resorjem prinaša spremembe dosedanjih področij ali preoblikovanje vladnih služb v ministrstva. Tako je kandidat za ministra za gospodarstvo, turizem in šport je Matjaž Han, nekdanji vodja poslanske skupine SD in župan Radeč, kandidat za ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan, nekdanji dolgoletni župan Tolmina, kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, nekdanja izvršna direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije, in kandidat za ministra za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek, nekdanji direktor kriminalistične policije in župan Murske Sobote.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh