Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začenja se teden ministrskih sprememb

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 01. 2023 / 12:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2023 / 15:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začenja se teden ministrskih sprememb
Vladne seje bodo odslej v nekoliko drugačni zasedbi. FOTO: TW Vlada RS

Začenja se teden ministrskih sprememb

Dogajanje v vladi bo ta teden zaradi kadrovskih sprememb, povečini vezanih na potrditev Zakona o vladi, precej živahno.

Že danes – ob 13. uri, kot se je dopoldne soglasno dogovoril kolegij predsednice Državnega zbora – so se poslanke in poslanci na 30. izredni seji seznanili z obvestilom predsednika vlade dr. Roberta Goloba (ta je listo 9 ministrskih kandidatov za reorganizacijo vlade vložil danes, Državni zbor pa naj bi zaslišanja opravil v četrtek in petek) o odstopih mag. Bojana Kumra s funkcije ministra za infrastrukturo in dr. Igorja Papiča s funkcije ministra za izobraževanje, znanost in šport.

Tri nova ministrstva

Oba ministra sta odstopni izjavi, ki ju je premier v Državni zbor posredoval v torek, 3. januarja, podala konec decembra ob uveljavitvi sprememb Zakona o vladi, ki ob dosedanjih 17 ministrstvih predvideva še tri nova – za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga bo prevzel Papič, za okolje, podnebje in energijo, ki ga bo vodil Kumer, in za solidarno prihodnost – kandidat za ministra je državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac iz kvote Levice.

Andrej Kosi bo v poslanski skupini SDS zamenjal lendavskega župana Janeza Magyarja. FOTO: FB Andrej Kosi

Štirim prenehala funkcija

Obenem je z dnem uveljavitve zakona štirim ministrom (dr. Emiliji Stojmenovi Duh, Matjažu Hanu, Urošu Brežanu in dr. Aleksandru Jevšku) prenehala funkcija, z vladno reorganizacijo bodo njihova področja delovanja spremenjena, zato bodo morali ti ministri, ki zdaj opravljajo tekoče posle, svoje načrte še drugič v mandatu predstaviti poslancem. Prav tako se bosta predstavila tudi kandidata za nova ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Darjo Felda in za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek.

Prekratek interval

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je pojasnila, da je danes zadnji poslovniški rok za izvedbo izredne seje, ki bi jo lahko izpeljali prej, torej prejšnji teden, a bi s tem posegli v parlamentarne počitnice. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pa je opozorila na prekratek (le dveurni) časovni interval od kolegija predsednice Državnega zbora do izpeljave seje in predlagala, naj bo odslej kolegij vsaj dan pred sejo. UKZ je potrdila, da bodo njen predlog v prihodnje upoštevali.

Poslanke in poslanci so s 74 glasovi za in nobenim proti potrdili poslanski mandat Andreju Kosiju (SDS).

Kandidata za notranjega ministra še ni

Ni pa še na danes vloženem Golobovem seznamu ministrskih kandidatov imena kandidata za novega ministra za notranje zadeve, ki bo zamenjal odstopljeno mag. Tatjano Bobnar. Trenutno resor začasno vodi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, predsednik vlade pa ima na voljo še dva meseca časa za premislek in vložitev predloga za kandidata za novega notranjega ministra.

Nov poslanski obraz

Hkrati je danes prišlo tudi menjave v poslanskih klopeh. Dosedanjega poslanca opozicijske SDS Janeza Magyarja, ki se je mandatu odpovedal po vnovični izvolitvi za lendavskega župana, bo namreč nadomestil poslanski novinec Andrej Kosi, dosedanji občinski svetnik Občine Ormož in svetnik sveta KS Velika Nedelja, ki je na aprilskih volitvah v volilnem okraju Ormož prepričal 30,52 % volivk in volivcev, največ med vsemi kandidati. Državni zbor mu bo na današnji izredni seji potrdil mandat.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh