Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada pred prevetritvijo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 01. 2023 / 06:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2023 / 07:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada pred prevetritvijo
V tem mesecu bodo v ministrskih vrstah 4 nova imena. FOTO: Vlada RS

Vlada pred prevetritvijo

Predsednik vlade Robert Golob bo predvidoma te dni v Državni zbor poslal odstopni izjavi dosedanjih ministrov za izobraževanje, znanost in šport dr. Igorja Papiča in za infrastrukturo mag. Bojana Kumra, ki sta ju podala ob uveljavitvi sprememb Zakona o vladi.

Oba dosedanja ministra bosta do reorganizacije vlade, ko bosta stopila na čelo novih ministrstev, opravljala tekoče posle, Državni zbor pa se bo z njunim odstopom seznanil najpozneje do ponedeljka, 9. januarja 2023. Po tem bo premier v Državni zbor poslal seznam kandidatov, ki bodo ministrske stolčke zasedli po reorganizaciji vlade. Ali bo na njem tudi ime novega ministra za notranje zadeve, ki bo nasledil odstopljeno mag. Tatjano Bobnar, še ni znano.

S 17 na 20 ministrstev

Konec minulega leta, v sredo, 28. decembra, so v veljavo stopili vsi trije na novembrskih referendumih potrjeni zakoni, tudi Zakon o vladi, ki dosedanjim 17 dodaja še tri nova ministrstva, in sicer za visoko šolstvo, znanost in inovacije, na čelu katerega bo Igor Papič, za okolje, podnebje in energijo, ki ga bo vodil Bojan Kumer, in za solidarno prihodnost – kandidat za ministra je državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac.

Funkcija prenehala štirim ministrom

Z dnem uveljavitve Zakona o vladi je funkcija prenehala štirim dosedanjim ministrom: za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjažu Hanu, za okolje in prostor Urošu Brežanu, ministru brez resorja, pristojnemu za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, dr. Aleksandru Jevšku in ministrici brez resorja, pristojni za digitalno preobrazbo, dr. Emiliji Stojmenovi Duh, ki zdaj opravljajo tekoče posle. Njihova področja delovanja bodo ob reorganizaciji vlade spremenjena, zato bodo morali svoje načrte še drugič predstaviti tudi poslancem.

Alenka Bratušek in Darjo Felda

Predstavitev pa čaka tudi kandidata za resorja, ki sta ju doslej vodila Kumer in Papič. Ministrstvo za infrastrukturo naj bi vodila dosedanja državna sekretarka mag. Alenka Bratušek, na čelo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pa naj bi se zavihtel državni sekretar dr. Darjo Felda. Predvidoma bodo zaslišanja na pristojnih parlamentarnih odborih med četrtkom, 12. januarjem, in ponedeljkom, 16. januarjem, postopek reorganizacije vlade pa naj bi bil končan z zaprisego v Državnem zboru bodisi na izredni seji 17. januarja ali na redni plenarni seji 24. januarja.

Nalaganje
Nazaj na vrh