Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Devet let od papeževega potovanja na Lampeduso

Za vas piše:
T. M.
Objava: 08. 07. 2022 / 15:20
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2022 / 15:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Devet let od papeževega potovanja na Lampeduso
Lampedusa, 8. julij 2013. FOTO: Vatican News

Devet let od papeževega potovanja na Lampeduso

Danes mineva devet let, odkar je papež Frančišek obiskal otok Lampedusa.

»Obstajajo nekateri dogodki v tem pontifikatu, odločitve papeža Frančiška, ki z leti dobivajo vedno večjo moč in razsežnost, saj jih v nekaterih primerih brez pretiravanja lahko označimo za preroške. 8. julija pred devetimi leti, le nekaj mesecev po začetku svoje petrinske službe, se je odpravil na svoje prvo apostolsko potovanje na Lampeduso. Šlo je za potovanje, ki je bilo hkrati tudi sporočilo, saj je sveti oče v teh nekaj urah, ki jih je preživel na otoku, ki simbolizira dramo migrantov v Sredozemlju, pokazal svoj odnos do te problematike,« je za Vatican News zapisal Alessandro Gisotti.

Še vedno se spominjamo nekaterih prizorov tega potovanja: papeža, ki obhaja sveto mašo na oltarju, narejenem iz čolnov migrantov, venca cvetja, ki ga je vrgel s čolna v morje, objema mladih, ki so preživeli potovanja …

Papeževa pridiga žal aktualna še danes

»Papeževa homilija ob tej priložnosti je razširila pogled, saj se ni nanašala le na tisti otok in na pomen, ki ga je imel v tistem trenutku. Gre za homilijo, ki je presunljiva, če jo danes ponovno preberemo v luči tega, kar se v zadnjih mesecih dogaja v Ukrajini, ki jo je napadla Rusija, pa tudi v vseh bolj ali manj oddaljenih kotičkih zemlje,« je še zapisal Gisotti.

Venec cvetja v spomin na tiste, ki jim ni uspelo prečkati morja. FOTO: Vatican News

Papež Frančišek je večkrat dejal, da iz krize pridemo boljši ali slabši, nikoli enaki. Danes se človeštvo sooča z eno najglobljih in najbolj večplastnih kriz do sedaj. Da bi iz nje izšli boljši, moramo torej spremeniti smer, nas spodbuja papež, se oddaljiti od sovraštva in kompas našega življenja odločno usmeriti proti medsebojni bratski ljubezni.

Nalaganje
Nazaj na vrh