Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dežela nomadov zmagovalka oskarjev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 04. 2021 / 05:27
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2021 / 12:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dežela nomadov zmagovalka oskarjev

Dežela nomadov zmagovalka oskarjev

Chloe Zhao je postala druga ženska doslej z oskarjem za najboljšo režijo.

Chloe Zhao je po Kathryn Bigelow šele druga ženska z oskarjem za najboljšo režijo. FOTO: splet



Potem ko je že pred dvema tednoma prejel britanske filmske nagrade bafta za najboljši film, režijo in glavno igralko, je bil »novodobni vestern« Dežela nomadov sinoči tudi veliki zmagovalec pandemiji novega koronavirusa prilagojene podelitve oskarjev.

Prva po Kathryn Bigelow

Poleg zmage v kategoriji za najboljši film je konkurenco ugnal še v kategorijah za glavno žensko vlogo (Frances McDormand) in za najboljšo režijo – Chloe Zhao je postala šele druga ženska doslej, po Kathryn Bigelow (Bombna misija, 2010), s to prestižno nagrado, je poročala STA.

Kritika kitajskega režima

Chloe Zhao je 39-letna kitajska režiserka, ki je z Deželo nomadov že na lanskem beneškem filmskem festivalu osvojila zlatega leva in bila odtlej glavna favoritinja tudi za letošnjo podelitev oskarjev, vendar pa – zaradi pretekle kritike režima – podpore kitajskega vrha ni imela.

»Vedno sem iskala dobro v ljudeh«

»Nagrado posvečam ljudem, ki znajo prepoznati dobroto v sebi in drugih in se je okleniti. Vedno sem iskala dobro v ljudeh. Ta nagrada je za slehernega, ki je imel vero in upanje, da je vztrajal v dobrem. To je za vas,« je na podelitvi poudarila nagrajena režiserka.



Frances McDormand - tretjič

Dežela nomadov je film o ženski, ki se, ko domala ukinejo njeno mesto, s kombijem poda po državi in opravlja sezonska dela. Frances McDormand je oskarja za glavno žensko vlogo dobila že tretjič, po Fargu (1997) in Treh plakatih nad mestom (2018).

Starostni mejnik Anthonyja Hopkinsa

Oskarja za glavno moško vlogo je prejel Anthony Hopkins za vlogo starostnika z demenco v filmu Oče in s 83 leti postal najstarejši nagrajenec v tej kategoriji, vendar se podelitve ni udeležil, prav tako se ni javil niti na daljavo prek povezave.

Preostali dobitniki

Preostali glavni dobitniki oskarjev so bili: danska črna komedija Nažgani Thomasa Vinterberga za mednarodni film, Daniel Kaluuya za stransko moško vlogo (Juda in črni mesija), Yuh-Jung Youn za stransko žensko vlogo (Minari), Emerald Fennel za scenarij (Obetavna mladenka) in Florian Zeller in Christopher Hampton za prirejen scenarij (Oče).

Dokumentarci in animirani filmi

Najboljši dokumentarni kratki film je postal Colette, dolgometražni dokumentarec My Octopus Teacher, igrani kratki film Two Distant Strangers, animirani kratki film If Anything Happens I Love You, najboljši dolgometražni animirani film pa Soul.



Trije oskarji za Ma Rainey's Black Bottom

Ekipa filma Ma Rainey's Black Bottom je prejela oskarje za najboljšo kostumografijo, masko in oblikovanje pričesk, ekipa filma Mank za najboljšo scenografijo in fotografijo, ekipa filma Zvok metala pa za montažo in zvok.

Film Soul z najboljšo izvirno glasbo

Film Tenet je prepričal z najboljšimi vizualnimi učinki, film Soul z najboljšo izvirno glasbo, za najboljšo pesem pa je bila nagrajena 23-letna ameriška pevka H.E.R. za uspešnico Fight For You iz filma Juda in črni mesija.

Na železniški postaji

Vodja producentske ekipe Steven Soderbergh je, prilagojeno pandemiji, lokacijo glavne podelitve postavil na železniško postajo Union Station, številni nominiranci pa so se javljali tudi iz Londona in Pariza, je še poročala STA.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh