Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deževen vikend, sončno vzdušje, zakaj pa ne?

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 24. 05. 2013 / 12:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Deževen vikend, sončno vzdušje, zakaj pa ne?

Kaj lahko družina počne ob koncu tedna, ko je vremenska napoved kisla in mokra.

Deževna napoved lahko poruši marsikatere načrte družine, pokvari vzdušje ali pa je to priložnost … Namesto, da se zvalimo v kavče in se prepustimo, da naše razpoloženje usmerja televizija, se lahko družina odloči za aktiven deževni konec tedna. Kako?

1. Za »skavtsko« preganjanje dežja

Skavti poznajo rek, ki pravi, da ne obstaja dobro ali slabo vreme, ampak le dobra ali slaba oprema. Torej, kaj vas zadržuje, da si ne bi nadeli pelerine in gumijastih škornjev (ki so letos celo pravi modni trend) ter se odpravili v gozd – presenečeni boste, kako drugačen je v deževnem vremenu! Ptiči še vedno pojejo, zvoki padajočih kapelj ustvarjajo posebno melodijo, gozd dobi povsem drugačen, bolj poln vonj … Predvsem je verjetnost, da bi vas kdo motil v takem vremenu, zelo majhna.

2. »Igrajmo se, igrajmo se …«

So tudi pri vas otroci že kdaj potarnali, da si kakšen dan želijo biti samo doma z vami, da bi si vzeli čas in se skupaj igrali? Vprašajte jih, katere igre so jim všeč, lotite se kakšne nove, naredite jo sami in se prepustite otroškemu veselju ob druženju in ustvarjanju! Človek ne jezi se ali spomin si lahko zamislite čisto po svoje, užitek ob igranju lastne igre pa je še toliko privlačnejši … Tudi za odrasle.

3. Lonček kuhaj

Zakaj bi bila mama vedno tista, ki ima ob koncu tedna nalogo, da skuha »nekaj dobrega«? Prepustite se otroškim željam, morda odprite kuharico in izberite jedilnik, pri katerem bodo s svojimi prstki (in usti) lahko sodelovali tudi otroci (morda tudi mož?). Še bolje, če si boste sestavine nabrali okrog vašega doma, se odpravili na tržnico ali celo na bližnji obronek gozda. Otroci radi pomagajo, če v tem vidijo igro, vi pa si vzemite le dovolj časa in potrpežljivosti za igro, ki je hkrati zelo koristno učenje za življenje ali kot pravijo »učenje z delom« (learning by doing).

4. Gremo na …

Na spletu je danes dostopnih toliko informacij, da je pravzaprav nemogoče, da ne bi v bližnji ali daljni okolici našli kakšnega dogodka, ure pravljic, festivala (sploh v toplejših mesecih) ali dogodka, ki bi ga lahko obiskali kot družina. Ideja za Gorenjce: V Radovljici prirejajo prvi festival lončarstva – od šole do sejma in spremljevalnih aktivnosti, to zna biti zanimivo.

5. V nedeljo je praznik Svete Trojice

Na Gospodov dan bomo praznovali praznik Svete Trojice. Zakaj se ne bi odločili in obiskali eno od mnogih slovenskih cerkva, ki so ji posvečene? Namig: freske Mrtvaškega plesa v Hrastovljah so v cerkvi Svete Trojice … Več o nedelji Svete Trojice pa tule: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/CBE562B6B9326424C12577300029F6F5?OpenDocument.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh