Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dialog med Vatikanom in bratovščino sv. Pija se zaključuje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 07. 2013 / 14:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dialog med Vatikanom in bratovščino sv. Pija se zaključuje

Prefekt Kongregacije za nauk vere, nadškof Gerhard Ludwig Müller, naj bi v kratkem predstavil izjavo za javnost.

Vatikan želi po navedbah münchenske revije 'Focus' čim prej zaključiti dialog z bratovščino sv. Pija X. Kot so poročanje omenjene revije povzeli pri nemški katoliški agenciji KNA, naj bi prefekt Kongregacije za nauk vere, nadškof Gerhard Ludwig Müller, v kratkem predstavil izjavo za javnost. Pri reviji naj bi do informacij prišli iz krogov kongregacije, ki jo vodi nadškof Müller.

V ozadju poročila so nedavne izjave bratovščine ob 25. obletnici njihovih nezakonitih škofovskih posvečenj konec letošnjega junija. V njih so člani bratovščine izrazili ostro kritiko sklepov drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965) in nauka katoliške Cerkve.

Za približevanje z bratovščino si je od leta 2007 prizadeval upokojeni papež Benedikt XVI. Med leti 2009 in 2011 sta bili obe strani vpleteni v dialog glede spornih vprašanj o verskem nauku. Vatikan je članom bratovščine v podpis ponudil spravni dokument, vendar so ti večkrat preložili predlagani datum. V letošnji pomladi se je proces približevanja ponovno znašel na mrtvi točki.

»Vzrokov za težke napake, ki trenutno uničujoče vplivajo na Cerkev, ne bomo našli preprosto v napačni razlagi koncilskih besedil, pač pa v besedilih samih, in sicer na osnovi nezaslišanih smernic koncila«, je zapisano v izjavi treh preostalih škofov bratovščine sv. Pija. Od Rima pričakujejo, da se bo vrnil 'k izročilu prejete vere'.V svoji kritični oceni položaja Cerkve predstojnik bratovščine Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais in Alfonso de Galarreta izrekajo pohvalo 'pogumnemu dejanju' svojih škofovskih posvečenj, ki jim jih je pred 25 leti, 30. junija 1988, podelil ustanovitelj bratovščine, nadškof Marcel Lefebvre (1905-1991). Ker papež posvečenj ni odobril, so bili udeleženci izobčeni iz katoliške Cerkve, nekdanji papež Benedikt XVI. pa je januarja 2009 izobčenja preklical.

Voditelji bratovščine sv. Pija v svojem dokumentu nasprotujejo predvsem 'novemu mašnemu obredu', ki je po njihovem mnenju prežet z 'ekumenskim in protestantskim, demokratičnim in humanističnim duhom', s čimer je, so prepričani lefebvrovski škofje, 'razvrednotena žrtev na križu'. Papež od drugega vatikanskega cerkvenega zbora dalje ne uveljavlja v zadostni meri moči svojega položaja; 'novi vladar' je po novem, trdijo člani bratovščine, t.i. 'Božje ljudstvo'.

Vir: Kathpress

Foto: splet


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh