Zapri
Iskanje

Digitalizacija naj v ospredje postavi človeka

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 03. 2022 / 09:37
Oznake: Tehnologija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2022 / 09:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Digitalizacija naj v ospredje postavi človeka

Digitalizacija naj v ospredje postavi človeka
FOTO: Alma Mater Europaea
Ena od okroglih miz v sklopu 10. jubilejne znanstvene konference Alma Mater Europaea »Za človeka gre 2022: Etični izzivi digitalne transformacije« je bila posvečena prav temu vprašanju. »Digitalizacija mora služiti ljudem in ne obratno,« so dejali udeleženci okrogle mize.

Na okrogli mizi na temo Etičnih izzivov digitalne transformacije so razpravljali jezuit in profesor na Papeški univerzi Gregoriana dr. Peter Lah, ustavni sodnik in znanstveni svetnik dr. Rok Svetlič ter izredni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Vojko Strahovnik.

Nove tehnologije spreminjajo odnose v družbi

Lah je poudaril vlogo novih tehnologij in družbenih medijev pri spreminjajočih se odnosih v družbi. Kot posebej problematične vidi tako imenovane »fake news«. Sam jih imenuje sam »lažice«. Pravzaprav gre za laži, ki se pretvarjajo, da so novice. Ta sodobna oblika propagande je namenjena zlasti temu, da nekdo škodi svojemu nasprotniku ali da koristi sebi ali svojim. Kot družba in kot posamezniki se moramo naučiti soočiti s tem etičnim problemom.

Sodelujoči v razpravi o etičnih izzivih digitalne transformacije. FOTO: Alma Mater Europaea

»Lažice« so laži, preoblečene v novice

Svetlič je osvetlil pomen, ki ga ima digitalizacija na področju prava. Vidi jo kot pomemben dejavnik zagotavljanja večje transparentnosti sojenja. Digitalizacija naj v središče postavi človeka, ki mu je dostop do podatkov namenjen. To je posebej pomembno pri najvišjih sodnih inštancah. Z vidika etike je bistveno še, da je spoštovanje prava svetinja demokracije. Samo digitalizacija, ki kot proces spoštuje pravo v službi človeka, je primerna in potrebna v demokratični družbi.

Okrogla miza je potekala v okviru jubilejne desete znanstvene konference »Za človeka gre«, ki jo soorganizirata Evropska akademija znanosti in umetnosti ter Alma Mater Europaea.

Pred nami so pomembne etične dileme

»Problem umetne inteligence ni le tehnične, temveč tudi etične narave,« pa je dejal Strahovnik. Sistemi, ki se poslužujejo uporabe umetne inteligence, so se izkazali za zelo uporabne. To še posebej velja v luči pandemije covid-19. Hkrati nas takšna uporaba novih tehnologij postavlja pred pomembne etične dileme. Kot družba imamo na voljo tri odzive. Lahko prilagodimo tradicionalno razumevanje transparentnosti pri odločanju. Prilagodimo lahko svoja vrednostna izhodišča. Uporabo netransparentnih sistemov algoritemskega odločanja lahko prepovemo ali omejimo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh