Zapri
Iskanje

Digitalizacija najstarejšega katoliškega arhiva v Sveti deželi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 02. 2022 / 09:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2022 / 09:37
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Digitalizacija najstarejšega katoliškega arhiva v Sveti deželi

Digitalizacija najstarejšega katoliškega arhiva v Sveti deželi
Pogled na Jeruzalem v 15. stoletju. FOTO: Wikipedia
V arhivu Frančiškanske kustodije v Jeruzalemu hranijo več deset tisoč zgodovinskih fotografij, dokumentov stare frančiškanske lekarne in odlokov mamelukov, islamskih vladarjev v Sveti deželi med 13. in 16. stoletjem, ter številnih drugih dokumentov. Dele zgodovinskega arhiva naj bi zdaj digitalizirali in uporabnikom omogočili spletni dostop do želene arhivske dokumentacije.

Kot poroča avstrijski Kathpress, bodo v spletno obliko najprej prenesli t.i. fermane (odloke) mamelukov iz obdobja med 1247 in 1516, lekarniški arhiv iz začetka 17. stoletja do leta 1913, tiskane zvezke o medicini in farmaciji iz 19. in začetka 20. stoletja ter knjige v različnih jezikih, natisnjene v frančiškanskih tiskarnah v letih med 1845 in 1950. Digitalizirali bodo tudi fotografsko zbirko okoli 40.000 slik in 4.000 steklenih plošč.

Arhiv Frančiškanske kustodije v Jeruzalemu je najstarejši katoliški arhiv v Sveti deželi.

Po navedbah kustodije v zgodovinskem arhivu hranijo dokumente iz obdobja več kot sedmih stoletij. Gre torej za najstarejši katoliški arhiv v Sveti deželi, ki dokumentira »ne le dogajanje v najbližji verski ustanovi, temveč tudi katoliško navzočnost na številnih območjih Bližnjega vzhoda«. Predvsem zbirka fermanov zagotavlja podatke o pestri zgodovini frančiškanov in katolištva v Sveti deželi.

Omenjeni arhiv je v svoji zgodovini večkrat spreminjal ime in lokacijo. Od leta 1975 ga pod imenom »Zgodovinski arhiv Kustodije Svete dežele« najdemo v samostanu Sv. Odrešenika v krščanski četrti jeruzalemskega starega mestnega jedra.

Projekt do avgusta 2023

Digitalizacijo arhiva izvajajo v sodelovanju s Francosko nacionalno knjižnico, predvidoma naj bi jo zaključili do avgusta 2023. Projekt digitalizacije Francoske nacionalne knjižnice (BNF) vključuje več tisoč dokumentov iz različnih knjižnic o kulturni dediščini in raziskovalnih knjižnic na Bližnjem vzhodu.

Projekt digitalizacije Francoske nacionalne knjižnice (BNF) vključuje več tisoč dokumentov iz različnih knjižnic o kulturni dediščini in raziskovalnih knjižnic na Bližnjem vzhodu.

Od leta 2017 so prvi dokumenti v spletni obliki na voljo v trojezični digitalni knjižnici »Bibliotheques d'Orient«, ki je po navedbah BNF posvečena zgodovinski izmenjavi med Evropo ter Bližnjim in Srednjim vzhodom. Obenem predstavlja mednarodni solidarnostni program, ki s konkretnimi ukrepi prispeva k varovanju dokumentarne dediščine na tem območju. Zemljepisno projekt pokriva države in območja vzhodnega Sredozemlja od Egipta do Turčije, pa tudi Irak in severno Arabijo. (spletna stran »Bibliotheques d'Orient«: https://www.bnf.fr/fr/bibliotheques-dorient)

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh