Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta dežela: romanja znova mogoča

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 10. 2021 / 19:46
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 19:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta dežela: romanja znova mogoča
Romarji in turisti znova lahko obiščejo Sveto deželo FOTO: Vatican Media

Sveta dežela: romanja znova mogoča

Latinski patriarhat v Jeruzalemu je pred dnevi objavil smernice izraelske vlade za turistične skupine in romarje, ki želijo obiskati Sveto deželo.

Te omogočajo organizirana skupinska potovanja, vendar še vedno pod izjemno strogimi pogoji, poroča spletni portal Vatican News. Turistični in romarski cilji se odpirajo tako v Izraelu kot na zasedenih palestinskih območjih: že od 19. septembra je mogoč obisk skupin od 5 do 30 oseb na organiziranem potovanju.

Predpisi za vstop v državo še vedno strogi

Spletni portal patriarhata navaja naslednje pogoje: dovoljen je le prihod z letalom. Vsak potnik mora imeti pri sebi veljavno covidno potrdilo, ki potrjuje, da je prejel vse potrebne odmerke cepiva proti koronavirusni bolezni. Cepljeni morajo biti tudi otroci, ki želijo vstopiti v državo. Poleg tega je treba manj kot 72 ur pred prihodom na letališče v Tel Avivu opraviti PCR test. Potovanje do željenega cilja znotraj države je mogoče le s posebnimi vozili, za katera mora poskrbeti organizator potovanja.

Ti predpisi omogočajo vstop le osebam iz tistih držav, ki niso na rdečem seznamu izraelskega ministrstva za zdravje.

Romarji in turisti kraja bivanja ne smejo zapustiti toliko časa, dokler ne prejmejo potrdila, da je PCR test, opravljen na letališču, negativen. Poleg tega smejo javni turisti bivati le v prostorih, ki jih predvidijo izraelske potovalne agencije ali palestinske s sedežem v vzhodnem Jeruzalemu: turistične agencije s palestinskih območij, vključno z Betlehemom, so iz te mreže še vedno izključene. 

Poleg tega je nujno, da obiskovalci 24 ur pred prihodom izpolnijo ustrezen spletni obrazec in ga predložijo turistični agenciji ali letalski družbi. Imeti morajo tudi zdravstveno zavarovanje, ki v času obiska v državi velja za Izrael in zasedena palestinska območja, s katerim bi pokrili stroške ob potrebni zdravstveni oskrbi zaradi morebitne koronavirusne bolezni.

Ti predpisi omogočajo vstop le osebam iz tistih držav, ki niso na rdečem seznamu izraelskega ministrstva za zdravje. Državne meje med Izraelom in Jordanijo še vedno ni dovoljeno prečkati.

Se vrača množični turizem?

Čeprav so pogoji za vstop v državo izredno strogi, kljub temu dopuščajo množični turizem. Cene bivanja so zelo konkurenčne, zagotovljen je tudi dostop do vseh najpomembnejših krajev, posebej verskih in romarskih ciljev.

Nalaganje
Nazaj na vrh